Index Vakbarát Hírportál

Magyar felmenői miatt akarják megbuktatni az ausztrál minisztert

2017. november 4., szombat 11:19

Előfordulhat, hogy le kell mondania Josh Frydenberg ausztrál energetikai és környezetvédelmi miniszternek, azok után, hogy egy újságcikkben a magyar felmenőiről és az esetleges kettős állampolgárságáról írtak. Az ausztrál alkotmány 44. cikkelye szerint ugyanis nem tölthet be politikai tisztséget kettős állampolgársággal rendelkező személy.

Az Australian nevű lap cikkében pedig bemutatták, hogy  Frydenberg édesanyja 1943-ban született Magyarországon, majd szüleivel együtt menekült Ausztráliába. Itt először magyarként vették nyilvántartásban, később viszont már hontalan került a neve mellé. A cikkben megszólaló szakértők szerint mindenki, aki 1941 és 1945 között Magyarország területén született az magyar állampolgárnak tekinthető.

Ez viszont még nem érinti közvetlenül a minisztert, aki azzal védekezik, hogy nem lehet kettős állampolgár, hiszen soha nem kérvényezte azt.

Nem ez lenne az utóbbi időszakban az első alkalom, hogy valakit azért fosztanak meg politikai posztjától, mert kiderült róla, hogy kettő állampolgár. Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettesnek azok után kellett távoznia, hogy kiderült, hogy megválasztása idején kettő állampolgársággal rendelkezett.

Rovatok