Index Vakbarát Hírportál

Különleges bíróság elé állnak a korrupt tisztségviselők Bulgáriában

2017. november 6., hétfő 19:42

Különleges bíróság elé állítják a jövőben a korrupt tisztségviselőket Bulgáriában a büntető-törvénykönyv hétfőn hatályba lépett módosítása értelmében - írja az MTI.

A törvényszék létrehozása a bolgár büntetőjog reformjának része. Bulgária eddig a terrorizmussal, a szervezett bűnözéssel és a hazaárulással összefüggő bűncselekményekben alkalmazta a különleges bíráskodást, ezután azonban különleges törvényszék foglalkozik majd a korrupciós tettekkel vádolt magas rangú tisztségviselők ügyeivel is. Az lesz illetékes mostantól a vesztegetéssel vádolt miniszterek, képviselők, igazságügyi személyek, illetve polgármesterek ellen indult eljárások lefolytatásában.

Bulgária és Románia igazságszolgáltatásának működését - különös tekintettel a nagyszámú korrupciós ügyre - Brüsszel az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében a két ország tíz évvel ezelőtti EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel. Bulgáriát a Transparency International nemzetközi civil szervezet tavaly a 76. helyre sorolta a világ legkorruptabb országainak listáján, ez a legrosszabb helyezés az Európai Unióban, illetve az egyik legrosszabb összeurópai szinten.

Korábbi híradások szerint a bolgár bírói érdekvédelmi szervezet és a civilszervezetek attól tartanak, hogy az új törvényszék különbírósági státusa politikailag motivált ítéletekhez vezethet, illetve politikai riválisok elhallgattatására szolgálhat.

Rovatok