Index Vakbarát Hírportál

Sínekre és utakra vonultak a katalánok

2017. november 8., szerda 12:56

Utcai tiltakozók útlezárásokkal bénítják a forgalmat Katalónia-szerte, ahol kedden már kora reggel óta több közúton is több kilométeres torlódás alakult ki. A tiltakozók "Szabadságot a politikai foglyoknak!", "Megvédjük a köztársaságot!" - transzparensekkel vonultak fel.

Az akció pontosan tükrözi az egész katalán függetlenségi mozgalom fogadtatását, ugyanis a jelentős számú szimpatizáló mellett sok autós dühösen fogadta a dugókat, és hasonlóan reagáltak azok a vonaton utazók is, akiknek vonata kimaradt vagy késett a sínekre vonuló tüntetők miatt.

A hatóságok szerint a megmozdulások több mint 60 közúton okoznak fennakadásokat, a katalán rendőrség ezért elkezdte az útlezárások felszámolását, előzetesen Twitter-üzenetben is kérte a tüntetők együttműködését, hogy megnyithassák a forgalmat.

A tiltakozó akciók előzménye, hogy az Intersindical-CSC nevű szakszervezet sztrájkot hirdetett szerdára, amelyet több más, hasonlóan kisebb érdekképviselet is támogat. Azonban a munkavállalók nagy többségét tömörítő szakszervezetek, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) már nem támogatták a kezdeményezést, így a megmozdulás átütőereje oda is veszett.

(MTI)

Rovatok