Index Vakbarát Hírportál

33 ezres listát közölt egy német lap a migrációs válság áldozatairól

2017. november 10., péntek 22:52 | hat éve frissítve

Látványos módját választotta a liberális Der Tagesspiegel a migrációs válság során, a tengeren való átkelés közben elhunyt emberek számának ábrázolására: a német lap pénteki számában egy 33 ezres listát közölt az Európába tartó úton életüket vesztett emberek neveivel – írja a Mashable.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (U.N. International Organization for Migration) adatai alapján csak tavaly 5000 ember halt meg a Földközi-tengeren való átkelés közben. A lista bevezetőjében arról írnak, hogy a szerkesztőség a listával Európa menekültekkel és migránsokkal szembeni túlzottan szigorú álláspontjáról szeretné kifejezni a véleményét. A lista célja, hogy megmutassa, az elhunyt menekültek és migránsok is emberi lények, akik "származnak valahonnan, volt életük és múltjuk".

2015-ben Angela Merkel német kancellár meghirdette a "nyitott határok politikáját", és csak abban az évben Európa nagyjából egymillió embert fogadott be. Azóta ugyanakkor Merkel szigorított az ország migránspolitikáján, csökkentették a befogadható menekültek számát, és az országba érkezett migránsok közül is sokakat hazaküldtek.

A Tagesspiegel által közölt listán 1993-ig visszamenőleg szerepelnek elhunyt migránsok és menekültek. A listán Szíriából, Szenegálból és Sri Lankáról, illetve más országokból származó emberek nevei is szerepelnek. A listának van online formája is, ugyanakkor a lista nyomtatott formátumban külön utalást jelent arra az időszakra, amikor a nyomtatott lapokban külön rovatban közölték a háborús áldozatok neveit.

A lap szerint a határok lezárása hozzájárul a halálesetek számának növekedéséhez, mivel az Európába tartó migránsok és menekültek egyre veszélyesebb utakat választanak, mint amilyen a Földközi-tenger, ahol az embercsempészeknek sok esetben vagyonokat fizetnek azért, hogy aztán életveszélyes körülmények között hozzák át őket a tengeren.

"Egyrészt szeretnénk megemlékezni róluk, másrészt pedig megmutatni, hogy minden név mögött ott van egy történet" - írta a lap két szerkesztője, Stephan-Andreas Casdorff és Lorenz Maroldt.

Rovatok