Index Vakbarát Hírportál

Drogkartellek megbízásából lopják az orvosi endoszkópokat

2017. november 11., szombat 15:20 | aznap frissítve

Németországban 2015 óra több mint száz orvosi endoszkópot loptak el kórházakból mintegy 25 millió euró értékben. A nyomozók sokáig nem értették kinek és mire kellenek ezek az orvosi eszközök, ezeknek ugyanis nincs feketepiaca.

Most találtak egy lehetséges magyarázatot a titokzatos lopásokra: a bűncselekményeket kolumbiai drogkartellek megbízásából hajthatták végre, írja a Süddeutsche Zeitung.

Erre a verzióra akkor derült fény, amikor a ludwigshafeni rendőrség nemrég betörés közben fogott el két embert az egyik kórházban. Mindkét letartóztatott férfi kolumbiai illetőségű. A 30 és a 42 éves férfit akkor kapták el a kórház udvarán, amikor igyekeztek elszelelni a zsákmánnyal. A két ember kihallgatásán semmit nem volt hajlandó mondani arról, miért éppen endoszkópokat loptak. Ezeket az eszközöket orvosi előképzettség nélkül nem is lehet használni. 

A rendőrség azt feltételezi, hogy nemcsak a ludwigshafeni kórházból loptak, vizsgálják a korábbi lopásokat  Rheinland-Pfalz, Hessen és Saar-vidék tartományokban is. 

És hogy mire kell az endoszkóp a drogkereskedőknek? Ezekkel az eszközökkel vizsgálják meg, hogy a kokaint a gyomrukban vagy a végbelükben csempésző emberek valóban minden kapszulát bejuttattak-e a testükbe. 

Rovatok