Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan hazatér a lemondott libanoni miniszterelnök

2017. november 12., vasárnap 23:24

Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnök egy vasárnapi televíziós interjúban azt mondta, hogy hamarosan hazatér Szaúd-Arábiából.  A politikus lemondása óta először nyilatkozott. Rijádból, élő adásban beszélt a saját pártjához kötődő Future libanoni televízió stábjával. Mint mondta, azért tér haza, hogy az alkotmánynak megfelelő formában megerősítse lemondását; szerinte ez szolgálja Libanon érdekét.

Haríri kijelentette: vissza is vonhatja a lemondását, de csak akkor, ha a Hezbollah szélsőséges síita mozgalom vállalja, hogy kimarad a térség fegyveres konfliktusaiból. Libanon gazdasági büntetőintézkedéseket kockáztat az arab országok részéről, mert a síita Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló Hezbollah beavatkozott a polgárháború sújtotta Jemen és a szunnita vezetésű, de síita többségű Bahrein belügyeibe.

A Hezbollah politikai szárnya része Haríri egységkormányának. Haríri azt mondta: országának el kell határolódnia a térségbeli konfliktusoktól. Szaúd-Arábia is Libanon semlegességét támogatja.

Haríri arról is beszélt, hogy szabad akaratából van a szunnita Szaúd-Arábiában, és ha távozni akarna, bármikor megtehetné. Ezzel vélhetően libanoni kormánytisztviselők korábbi állításait tagadta, amelyek szerint Harírit fogva tartják Rijádban.

Haríri azzal indokolta november 4-i, Rijádban bejelentett lemondását, hogy félti az életét, mert attól tart, hogy egykori miniszterelnök édesapjához hasonlóan őt is meggyilkolják. Egyúttal azzal vádolta meg Iránt és a vele szövetséges Hezbollahot, hogy rátették a kezüket Libanonra. A kormányfő még legközelebbi környezetét is meglepte lemondásának bejelentésével.

Rijád is azt állítja, hogy a libanoni miniszterelnök szabad ember, s azért mondott le, mert Irán és a Hezbollah teljesen rátelepedett a libanoni kormányra. Harírihez közel álló források szerint azonban Rijád döntött úgy, hogy a miniszterelnöknek mennie kell, mert vonakodott szembeszállni a kormánykoalícióban részt vevő Hezbollahhal.

A Hezbollah azzal vádolja Szaúd-Arábiát, hogy az ország destabilizálása érdekében mozdították el hivatalából a miniszterelnököt. Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerint a szaúdi királyság hadat üzent Libanonnak. Rijád ugyanezzel vádolta meg a Hezbollahot. Haríri pártja szombaton elítélte a Szaúd-Arábia elleni támadásokat és Irán beavatkozását arab országok belügyeibe.

Michel Aun libanoni elnök közölte: nem fogadja el Haríri lemondását, míg azt személyesen be nem nyújtja. Aun szerint a miniszterelnök szabad akarata ellenére tartózkodik a Rijádban, ezért közléseit nem lehet független kijelentésekként kezelni.

(MTI)

Rovatok