Index Vakbarát Hírportál

Tömegsírt hagyott maga után az Iszlám Állam Havídzsánál

2017. november 12., vasárnap 08:18

Legkevesebb négyszáz ember, feltételezhetően az Iszlám Állam áldozatainak maradványait tartalmazó tömegsírokat találtak Irak északi részén, egy korábbi katonai bázison - jelentette az iraki sajtóra hivatkozva az MTI. Rakan Szaíd, Kirkuk kormányzóság vezetője arra kérte az iraki kormányt, hogy ellenőrizzék a Havídzsa közelében fekvő al-Bakara támaszponton talált tömegsírt, és azonosítsák az áldozatokat.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák szeptemberben indítottak támadást, hogy felszabadítsák Havídzsát az Iszlám Állam ellenőrzése alól. Az iraki kormányfő október elején jelentette be, hogy a várost visszafoglalták.

Nem sokkal később egy ötven katona és rendőr holttestét rejtő tömegsírra bukkantak a városban. Az iraki emberi jogi főbiztosság a nemzetközi közösségtől kért segítséget a tömegsírok feltárásához, a maradványok szakszerű kihantolásához és azonosításához. Az, hogy a most megtalált tömegsírban kiknek a maradványai vannak, csak az azonosítás után derülhet ki.

Havídzsa és környéke az utolsó észak-iraki terület volt, ami az Iszlám Állam uralma alatt állt. A Bagdadtól 240 kilométerre északra fekvő várost és a körülötte elterülő régiót még a moszuli offenzíva során vágták el a Kalifátus többi részétől, de mivel az iraki-kurd támadás a nagyváros bevételére összpontosult, ezért Havídzsa mellett elrohantak a harcok, így maradhatott az IS utolsó északi bástyája. Egészen szeptember 21-ig, amikor az iraki hadsereg megindult az itteni dzsihadista erők kisöprésére, és ez két hét alatt sikerült is. Az Iszlám Állam által uralt korábbi területekből már csak a szíriai-iraki határvidék maradt többé-kevésbé egyben.

Borítókép: Fotó: Stringer / Reuters

Rovatok