Index Vakbarát Hírportál

Líbiából evakuált menekülteket az ENSZ

2017. november 12., vasárnap 14:34

Az ENSZ evakuált Líbiából egy csoport különösen veszélyeztetett helyzetben lévő menekültet, akiket a szomszédos Nigerben helyezett el - mondta el a világszervezet Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja, Vincent Cochetel az MTI beszámolója szerint.

Az UNHCR első ilyen akciójában, szombaton elszállított menekültek mindegyikét a nigeri fővárosban, Niameyben szállásolták el. A 25 menekült között 15 nő, 4 gyermek és 6 férfi volt, akik Etiópiából, Eritreából és Szudánból kerültek Líbiába. Áttelepítési kérelmeik feldolgozásának idejére Niameyben kell maradniuk. Cochetel a Niger és Líbia közötti szolidaritás és együttműködés rendkívüli gesztusának nevezte az áthelyezés engedélyezését.

A különmegbízott egyúttal arra kérte a közeli országokat, hogy hozzanak létre biztonságos szálláshelyeket az áttelepítésre váró menekülteknek.

Filippo Grandi menekültügyi főbiztos szerint
40 ezer menekültet kellene elhelyezni a Földközi-tengerhez vezető útvonalon fekvő országokban.

"Ezeknek a kimenekítéseknek egy átfogó menedékjogi és migrációkezelési erőfeszítés részeivé kell válniuk, hogy képesek legyünk hatékony választ adni a szaharai és a földközi-tengeri, kockázatos útnak nekivágó migránsok és menekültek összetett mozgására" - írta közleményében a különmegbízott.

Rovatok