Index Vakbarát Hírportál

Katalán függetlenség: már Puigdemont sem ragaszkodik hozzá

2017. november 13., hétfő 21:07

A leváltott katalán elnök szerint elképzelhető a spanyolországi politikai válság megoldása másképp, mint elszakadással – írta az MTI a belga Le Soirnak adott interjú alapján. A katalán függetlenség kimondása miatt leváltott, Madrid által körözött, de Belgiumba menekült Carles Puigdemont azt mondta: „Készen vagyok, mindig is kész voltam, hogy elfogadjam a Spanyolországgal való más kapcsolat realitását (.) Egy másik megoldás még mindig lehetséges” – a nyilatkozat alapvető változás eddigi nyilatkozataihoz képest. Azt azonban az elszakadáspárti politikus nem fejtette ki, milyen formában képzeli el a kapcsolatot Spanyolország keretein belül.

Puidgemont, aki a spanyol kormányfő pártját, a konzervatív Néppártot (PP) okolta a szeparatizmus fokozódása miatt.

Mariano Rajoy miniszterelnök közölte, hogy nyitott a katalán vezetőkkel való tárgyalásra a legújabb kori spanyol demokrácia legsúlyosabb politikai válságának megoldása érdekében.

Madrid felfüggesztette a katalán kormányt, miután az ország leggazdagabb tartományának parlamentje az október 1-jei, Madrid és a külvilág által sem elismert népszavazásra hivatkozva a függetlenség kikiáltása mellett döntött október 27-én.

Madrid ezután új tartományi választásokat írt ki december 21-re. Madrid egyrészt Puigdemont részvételét szorgalmazta a választásokon, másrészt lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával eljárást kezdeményezett. A Brüsszelbe távozott vezetők ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, de Puigdemont egyelőre nem tért haza Belgiumból.

Rovatok