Index Vakbarát Hírportál

Már biztos, hogy ez az évtized legsúlyosabb iráni földrengése

2017. november 14., kedd 17:04

Legalább 530 ember meghalt az elmúlt évtized legsúlyosabb iráni földrengésében - jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség kedden. A katasztrófában több mint nyolcezren megsérültek.

Irán kedden bejelentette, hogy a vasárnap éjjeli földrengés által leginkább sújtott északnyugat-iráni Kermánsáh tartományban befejezték a mentési munkálatokat, arra hivatkozva, hogy kevés az esélye annak, hogy túlélőket találnak.

A falvakban és városokban a túlélők éjjel a fagypont közeli hőmérséklettől szenvedtek, nincs élelmiszerük és ivóvizük.

A hatóságok szerint 15 ezer ház összedőlt, ugyanennyi megrongálódott. Hét város és közel kétezer falu szenvedett károkat, két teljes falu elpusztult. Ezrek zsúfolódtak össze hamarjában felvert sátortáborokban, míg többen a nagy hideg ellenére a szabadban töltötték az éjszakát a 193 utórengés okozta félelmükben.

Iránt jobban megrázta, mint Irakot

Vasárnap éjszaka 7,3-es erősségű földrengés rázta meg Irán és Irak határvidékét. A földrengés Iránban jóval több áldozatot követelt, mint Irakban. Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a rengés epicentruma Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre volt, s fészke kicsinek számító 23 kilométeres mélységben volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy nagy pusztítást okozzon. A földmozgást még a Földközi-tenger partján is érezni lehetett.

Az iráni hadsereg elitegységét, a Köztársasági Gárdát és a Bászidzs milíciát vasárnap éjjel a katasztrófa sújtotta területre vezényelték. A televízió szerint a sérülteket a környékbeli tartományok kórházaiban ápolják, a több száz válságos állapotban lévő sérültet Teheránba szállították.

A Kermánsáh tartománybeli Ezgeleh polgármestere elmondta, hogy a házak 80 százaléka összeomlott. Az állami televíziónak nyilatkozva Nazar Barani arra kérte az embereket, hogy küldjenek fűtőolajat, tejet, vizet és élelmiszereket, mert a segélyszervezetek túl lassúak és korlátozottak a készleteik.

Mohammad Dzsavád Zaríf, iráni külügyminiszter szerint az ország egyelőre nem szorul külső segítségre. "Hálásak vagyunk, hogy mindenki részvétét tolmácsolta és segítséget ajánlott. Egyelőre meg tudjuk oldani a saját erőforrásainkból" – írta Twitter-üzenetében a miniszter.

Kedden Iránban nemzeti gyásznapot tartottak a katasztrófa áldozatainak emlékére.

Irán a nagyobb törésvonalak mentén fekszik, és az elmúlt években számos pusztító földmozgás sújtotta. 2003-ban egy 6,6-os erősségű földrengés porig rombolta a délkelet-iráni Bám történelmi városát, mintegy 31 ezer ember halálát okozva.

Rovatok