Index Vakbarát Hírportál

Nagyon úgy tűnik, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárót épít

2017. november 17., péntek 08:07

Megerősítést nyert az amerikai hírszerzés gyanúja, hogy Észak-Korea ballisztikus rakéták kilövésére képes tengeralattjárót épít – jelentette csütörtökön az ázsiai országban zajló eseményeket figyelő egyik szervezet, a washingtoni székhelyű 38 North. A nevében is a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalat viselő szervezet ezt a feltételezést a Szinpo város melletti haditengerészeti hajógyárban zajló munkákról készített műholdfelvételekre alapozza. 

Ezeken a még november 5-én készült képeken ugyanis egy nyomáskiegyenlítő hajótest részeit vélte felfedezni a 38 North, amiből szakértőik arra következtettek, hogy egy új típusú, valószínűleg Szinpo-C osztályú ballisztikusrakéta-kilövő tengeralattjáró építési munkái folynak. Ez a típus a Szinpo osztályú kísérleti tengeralattjáró továbbfejlesztett változata: vízkiszorítása mintegy 2000 tonna; a keresztmetszet sugara 11 méter. Valószínűleg ez lesz a legnagyobb vízi jármű, amit a phenjani vezetés a Najin osztályú fregattok óta tervezett. De a Szinpo-C is minden paraméterében messze-messze elmarad a vezető tengeri hatalmak tengeralattjáróitól, ráadásul a japán, dél-koreai és amerikai tengeralattjáró-egységek könnyedén képesek észlelni. 

Észak-Korea a nyáron háromszor is végrehajtott kísérleti rakétaindítást tengeralattjáróról – a kilövéseket árgus tekintettel figyelő amerikai haditengerészet szerint a kísérletek mindháromszor sikertelennek bizonyultak. 

Rovatok