Index Vakbarát Hírportál

Albánia segítséget kért a bűnbandák ellen

2017. november 21., kedd 05:18

Az albán miniszterelnök levélben kérte az Európai Unió tagországainak segítségét a szervezett bűnözés elleni harcban. Az AP hírügynökség hétfőn betekinthetett a levélbe, amelyben Edi Rama azt írta: a bűnbandák vezetőit el kell fogni és bíróság elé kell állítani, valamint el kell kobozni tőlük a törvényellenes tevékenységükből származó vagyontárgyakat.

Az albán bűnbandák vezetői közül csak keveseket tartóztatnak le és állítanak bíróság elé. A miniszterelnök szerint egyesek közülük vígan élnek az EU-tagországokban.

A szervezett bűnözés - főleg a kábítószer-kereskedelem - elleni küzdelem az egyik legnehezebb feladat, amellyel Albániának meg kell birkóznia. A balkáni ország jövőre szeretné elkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val - írta az MTI.

Mint Edi Rama mondta, hazája ért el már sikereket abban, hogy ne tekintsék Európa "kannabiszfővárosának", több tucatnyi termesztőt tartóztattak le, és ültetvényeiket felszámolták. Az olasz pénzügyőrség helikoptereinek segítségével 88 ültetvényt számoltak fel az idén. 2014-ben Albánia déli részén egy akkora ültetvényt semmisítettek meg, amelynek az eladott termése az ország GDP értékének a harmadát tette ki.

Rovatok