Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Mugabe, 37 év után bukott meg a zimbabwei diktátor

2017. november 21., kedd 17:10 | aznap frissítve

Vasárnap esti tévés beszédében a várakozásokkal ellentétben nem mondott le Robert Mugabe, Zimbabwe 37 éve regnáló, 93 éves elnöke, kedden azonban végül levélben jelezte a parlamentnek, hogy önkéntesen megválik tisztségétől – írja a Guardian.

A bejelentés éppen az elnök tisztségétől történő megfosztásáról szóló ülés közben érkezett a parlamenthez, a képviselők pedig kitörő örömmel fogadták, mikor a házelnök felolvasta Mugabe levelét. A 93 éves politikus állítólag azt írta: a lemondása azonnali és önkéntes, és azért határozott így, hogy olajozott legyen a hatalomátadás. A kormányzó Zanu-PF párt is üdvözölte Mugabe döntését.

Zimbabwe parliament breaks into cheers as longtime leader Robert Mugabe's resignation is announced. https://t.co/djH1RyF3QJ pic.twitter.com/CLGKAVWb8L

— ABC News (@ABC) November 21, 2017

A kormánypárt egyik tisztségviselője gyakorlatilag már most tényként közölte, hogy 48 órán belül átveszi a hatalmat a 13 nappal ezelőtt kirúgott alelnök, Emmerson Mnangagwa, de hivatalosan még nincs meg Mugabe utódja. Mnangagwa mindenesetre toronymagas esélyesnek tűnik, vasárnap ugyanis megválasztották a kormányzó Zanu-PF elnökének, a hadsereg képviselői pedig korábban kijelentették, nem szeretnének hatalmon maradni, és a korábbi alelnöknek kéne átvennie a vezetést.

Nemcsak az ülésteremben, hanem az utcákon is örültek a diktátor lemondásának, a parlament környékén és az utcákon is ünneplő tömegek vannak Hararében, Zimbabwe fővárosában.

[WATCH] #Zimbabweans celebrate the news of Robert #Mugabe's resignation outside parliament. https://t.co/IhVeYfmxxx #Zimbabwe pic.twitter.com/z3qUGeXX8J

— Eyewitness News (@ewnupdates) November 21, 2017

Theresa May, brit miniszterelnök már reagált a diktátor lemondására. Közleményében azt írta, Mugabe lemondása lehetőséget ad Zimbabwének arra, hogy a saját útját járja és újraépítse az ország gazdaságát egy legitim kormány alatt. Mint az ország legrégibb barátja, mindent megtesznek azért, hogy segítsenek az országnak elérni azt a jövőt, amit megérdemelnek.

A hadsereg szerdán vette át a hatalmat az országban, de azt először próbálták tagadni, hogy puccs történt volna, habár minden jel erre utalt. Állításuk szerint az elnök környezetéből akarják eltávolítani „a bűnözőket", akik a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetért felelősek. Mugabe és családja házi őrizetbe került. Az elnök pénteken először jelent meg nyilvánosan a hadsereg lépése óta, katonai kíséret mellett beszédet mondott egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen Hararében.

Az egész mögött a 37 éve hatalmon lévő Mugabe utódlásáért kezdődött harc állt. A 93 éves diktátor 52 éves feleségét, a megosztó Grace Mugabét akarta utódjaként előkészíteni. Ehhez múlt héten leváltotta Emmerson Mnangagwa alelnököt, aki szintén az egyik lehetséges utódként jött szóba. Pont azzal a váddal próbálta eltávolítani, hogy puccsot akart ellene előkészíteni, méghozzá egy jóslat miatt, amely szerint az elnök túléli őt. Ezután szánta el magát a közbelépésre a hadsereg.

Mugabe elnökségéről kedden írtunk hosszabban, amiből kiderült többek között az, hogy 37 év alatt semmilyen gazdasági fejlődést nem sikerült elérnie Zimbabwében, valamint az is, hogy valószínűleg a diktátor leváltásával sem lesz majd sokkal jobb a helyzet.

Rovatok