Index Vakbarát Hírportál

Kitiltottak lengyelek ukránokat, miután ukránok lengyeleket tiltottak ki

2017. november 21., kedd 20:16 | aznap frissítve

Lengyelországnak, bár vannak vitái Ukrajnával, továbbra is támogatja keleti szomszédja „európai törekvéseit” – jelentette ki a lengyel külügyminisztert. Witold Waszczykowski egy rádióinterjúban azt mondta: Varsó nem veszi tudomásul a krími régió orosz bekebelezését. Nehezményezte ugyanakkor, hogy Ukrajna „nem tart tiszteletben néhány, Lengyelországgal kötött megállapodást, sőt, azokkal ellentétesen jár el”.

Az ukrán illetékesek például nem engedik meg, hogy lengyel szakértők folytassák sír-feltáró kutatómunkájukat Ukrajnában, mondta a külügyminiszter. Elismerte, hogy néhány ukrán állampolgárt sem engedtek be Lengyelországba, de azt mondta, hogy azért, mert választ akartak adni Ukrajna hasonló lépéseire.

A külügyminiszter november elején nyilatkozott úgy: a varsói hatóságok meg fogják tiltani, hogy „szélsőségesen lengyel-ellenes személyek” belépjenek az országba. Az elmúlt héten egy ukrán hivatalnokot tartóztattak fel a határon a Varsó és Kijev közötti történelmi vita kiéleződése miatt. A lengyel PAP hírügynökség szerint az ukrán külügyminisztérium a kijevi lengyel nagykövetet sürgős konzultációra rendelte be.

Az ukránok kitiltásának előzménye az volt, hogy ukrán hatóságok október végén megakadályozták azt a kutatómunkát, amely a „volhyniai vérengzés” során elkövetett háborús bűnök lengyel áldozatainak maradványát tárta volna fel Ukrajnában, állítja a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének helyettes vezetője, Krzysztof Szwagrzyk.

A két ország mostanra „több év tárgyalást és párbeszédet követően" sem ért el haladást, sőt romlott a helyzet, mondta a miniszter. Waszczykowski szerint csak Ukrajnán múlik hogy, visszatér-e a Lengyelországgal kötött megállapodásokban foglaltakhoz.

Rovatok