Index Vakbarát Hírportál

Visszatért Libanonba Hariri, ahol szerinte megölnék

2017. november 22., szerda 08:41

Három hét után visszatért Libanonba Szaad Hariri, aki november elején váratlanul lemondott, arra hivatkozva, hogy Irán erői meg akarják ölni, úgy, ahogyan 12 évvel korábban szintén kormányfő édesapját is. (Rafik Hariri konvoját hatalmas bomba semmisítette meg 2005-ben Bejrútban.)

Szaad Hariri döntésének háttere azonban nem világos, egyelőre az államfő sem fogadta el, közölve, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha Hariri személyesen neki nyújtja be lemondását – írta a BBC.

A leginkább az szorul magyarázatra, miért külföldi útján, Szaúd-Arábiában járva mondott le a kormányfő. Ahogy arról mi is részletesen írtunk, elemzők szerint Rijád nyomására mondhatott le Hariri, akire Szaúd-Arábia azért neheztel, mert a libanoni kormányban helyet adott az iráni befolyás alatt álló síita Hezbollahnak. A nyugaton és a szunnita Szaúd-Arábiában is terroristaként számon tartott szervezet bevonására Hariri szerint az egységkormány létrehozása miatt volt szükség. Lemondásakor azonban Hariri egyértelműen a Hezbollahot vádolta azzal, hogy rajta keresztül Irán destabilizálni akarja az országot.

A nyilvánosan lemondott kormányfő Rijádból Párizsba utazott, ahol a francia elnök fogadta őt. Emmanuel Macron nem hivatalos közvetítőként vesz részt a második világháború végéig francia érdekszféraként kezelt Libanont érintő folyamatban, amelyben Szaúd-Arábia túllőhetett a célon Hariri lemondatásával.

A tavaly megválasztott libanoni elnök, a maronita keresztény Michel Aoun szerint Szaúd-Arábia kényszerítette lemondásra Haririt. Ezt mind Hariri, mind Rijád visszautasította.

Szerdán, Párizsból visszatérve, a bejrúti repülőtéren Hariri már kevésbé fogalmazott egyértelműen lemondását illetően. Eszerint álláspontját csak a libanoni államfővel folytatott megbeszélése után fogja közölni. 

Rovatok