Index Vakbarát Hírportál

Több száz menekült nem hajlandó elhagyni egy tábort Pápua Új-Guineán

2017. november 23., csütörtök 06:32 | aznap frissítve

Rendőrök hatoltak be abba a Pápua Új-Guineán októberben bezárt menekülttáborba, amelyet több száz menekült nem hajlandó elhagyni. Ausztrália a felségterületére érkező illegális bevándorlókat vagy visszaküldi, vagy egy megállapodás értelmében a Pápua Új-Guineához tartozó Manus-szigeten és Nauruban kialakított táborokban különíti el.

A Manus szigeten lévő tábort azután kellett bezárni, hogy egy bírósági döntés alkotmányellenesnek minősítette a létesítmény működését. A menekülteket a sziget egy másik táborába helyezték át, több százan azonban nem voltak hajlandóak elhagyni a bezárt létesítményt.  A bevándorlók azért nem akartak elmenni, mert az új táborban sem voltak megfelelőek a feltételek.

A bezárt táborban a hatóságok közben lekapcsolták víz- és az áramellátást.  A helyi hatóságok azért akarják fölszámolni a tábort, mert attól tartanak, hogy összetűzések alakulnak ki a környéken élők és a menekültek között. 

A rendőrség nagy erőkkel érkezett a tábor kiürítésére. A táborban maradtak a Twitteren arról számoltak be, hogy a rendvédelmi erők egy órát adtak nekik a tábor elhagyására. Egyikük azt írta: a rendőrök elkezdték lerombolni a szálláshelyeket és a víztároló hordókat. Azt a táborlakót, aki már korábban is rendszeresen beszámolt a sajtónak a táborban uralkodó állapotokról, a rendőrség őrizetbe vette.

A táborban több mint 400 ember maradt, közülük önként csak 35 hagyta el a területet. 

Rovatok