Index Vakbarát Hírportál

Moszkva elfogultnak tartja a Mladić elleni ítéletet

2017. november 23., csütörtök 18:52

Élesen bírálta a hágai Nemzetközi Törvényszék által Ratko Mladić egykori boszniai szerb hadseregparancsnokra kiszabott életfogytiglani börtönbüntetést Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Szerintük az ítélet átpolitizált és elfogult irányvonalat jelent.

A szóvivő szerint a törvényszék egyoldalúan és szerbellenes nézőpontból kezelte a volt Jugoszlávia területén a 90-es években lejátszódott tragikus eseményeket, ami nem felel meg annak az alapelvnek, hogy a háborús bűnösöket általában meg kell büntetni, és aláássa a kölcsönös bizalom helyreállításának folyamatát a Balkánon, írja az MTI.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke csütörtökön megbízta a duma külügyi bizottságát, hogy kezdeményezze egy nyilatkozat kidolgozását a Mladić elleni ítélettel kapcsolatban. A javaslatot a duma plenáris ülésén Pavel Dorohin, az orosz kommunista párt képviselője terjesztette elő, aki szintén átpolitizáltnak és elfogultnak nevezte az NT ítéletét.

Az öt évig tartó perben Mladićot 11 pontban vádolták az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűncselekményekkel, köztük gyilkossággal, deportálással, kényszer-kitelepítéssel, üldözéssel és túszejtéssel.

Többek között népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt hozta meg Mladić elleni ítéletét a testület. A bíróság a 11 vádpontból 10-ben bűnösnek találta a most 75 éves Mladićot, aki többek között

A srebrenicai népirtásban megállapították a felelősségét, az egyetlen vádpont, amiben nem találták bűnösnek, az volt, hogy 1992-ben több boszniai településen is népirtást követett el. A srebrenicai mészárlásról itt írtunk részletesen>>>

Rovatok