Index Vakbarát Hírportál

Ha Európa fenyegeti, Irán megnöveli rakétáinak hatótávolságát

2017. november 26., vasárnap 07:52

Teherán kétezer kilométernél hosszabbra növeli rakétáinak hatótávolságát - jelentette ki szombaton Hosszein Szalami, az iráni forradalmi gárda parancsnokhelyettese. A dandártábornok közölte, hogy Irán nem azért tartotta kétezer kilométeren belül rakétáinak hatótávolságát, mert a rakéták csak ennyire képesek, hanem azért, mert ez volt a követendő stratégiai doktrína: az ország eddig ugyanis nem érezte, hogy Európa veszélyt jelentene számára.

Ha Európa mégis fenyegetné Teheránt, meghosszabbítja a hatótávolságot.

Mohammad Ali Dzsafari, a Forradalmi Gárda vezetője október végén egy teheráni konferencián jelentette be, hogy Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető 2000 kilométerre korlátozta az iszlám köztársaságban gyártott ballisztikus rakéták hatósugarát. Az iráni rakéták így csak közel-keleti célpontokat képesek elérni, például Izraelt és több térségbeli amerikai katonai támaszpontot.

Szakértők szerint Dzsafari akkori nyilatkozatának egyik célja az lehetett, hogy eloszlassa az iráni rakétaprogrammal kapcsolatos újabb aggodalmakat. Teherán szeretné ugyanis elkerülni, hogy egy kalap alá vegyék Észak-Koreával, amely nukleáris és rakétaprogramjával az Egyesült Államokat fenyegeti.

Az iráni hatóságok többször hangsúlyozták, hogy az iszlám köztársaság észak-koreai technológián alapuló rakétaprogramja - amely a Forradalmi Gárda hatáskörébe tartozik - kizárólag védelmi célokat szolgál. Ennek a szombati kijelentés meglehetősen ellentmond. 

(Borítókép: Irániak gyülekeznek egy Ghadr középkategóriás ballisztikus rakéta replika mellé egy demonstráció során Teheránban, 2017. november 4-én. Atta Kenare / AFP)

Rovatok