Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz most a Maffiával?

2017. november 26., vasárnap 22:15

Szerdán a szicíliai Corleonéban szűk körben végső nyugalomra helyezték Salvatore "Toto" Riinát, a 87 évesen meghalt maffiavezért. Ő volt az, aki a 70-es években felépítette a Cosa Nostrát, és éppen 26-szoros életfogytiglanját szolgálta a börtönben már két évtizede, amikor elhunyt. A holttestét csak az özvegye és a négy gyereke közül hárman kísérték a végső útra. A negyedik gyerek nem tudott ott lenni, mert – meglepetés  gyilkosságért börtönben van.

Egy helyi pap végezte a szertartást, a katolikus egyház nem engedte a templomi temetést, miután 2014-ben Ferenc pápa kiátkozta a maffiát. Mellékes, de a Facebook előbb letörölte a részvétnyilvánító posztokat, aztán bocsánatot kért a családtól "a hibáért". 

A kérdés, mi lesz most az olasz maffiával,

pontosabban a szicíliai családdal, a hírhedt Cosa Nostrával, ami nem összekeverendő a teljesen elkülönülő nápolyi Camorrával, vagy a calabriai 'Ndranghetával.

Riina még annak ellenére is "az utolsó lehelletéig" capo dei capi, vagyis a főnökök főnöke volt a maffián belül, hogy elszigetelve élt a börtönben és korlátozottan tarthatott csak kapcsolatot a családjával, ügyvédjeivel. A mindennapi bizniszt mások vitték, de mindvégig őt tekintették vezérnek. "A Cosa Nostra olyan, mint egy abszolút monarchia: amíg a király él, lehetetlen még gondolni is az utód kiválasztására", nyilatkozta a helyzetről Maurizio De Lucia, az olasz maffiaellenes ügyészség vezetője.

Vagyis nincs, aki automatikusan átvenné a helyét.

De nem csak emiatt van bajban a Cosa Nostra.

Felépítette, de szét is rombolta

A Local olasz kiadása Attilio Bolzoni maffiaszakértőt idézi, aki szerint Riina úgy vonul be a történelembe, mint az ember, aki szétrombolta a Cosa Nostrát. Az ő stratégiája volt ugyanis láthatóvá, egyfajta államellenes terrorszervezetté tenni az addig láthatatlan maffiát a sok hírhedt gépfegyveres, bombás gyilkossággal. Erre viszont az olasz állam is – történetében először  könyörtelenül reagált. Maffiózók százait tartóztattak le, kemény törvényeket hoztak, irdatlan vagyonokat kezdtek el elkobozni, a gengsztereket pedig a börtönben is teljes elszigeteltségben tartották. Riina megpróbált merényletsorozatokkal visszavágni, megölette Giovanni Falcone és Paolo Borsellino ügyészeket 1992-ben, de mindez kevés volt ahhoz, hogy a maffia hanyatlását megállítsa.

Az államnak ráadásul a keménységgel besúgókat is sikerült szereznie, így a Cosa Nostra a megbízhatatlanság és a köpönyegforgatás szimbóluma lett a maffiavilágban, a calabriai ‘Ndrangheta így a fő kokainszállítmány-útvonalat is át tudta venni tőle. Palermo utcáit egykor Riináék uralták, most a Cosa Nostrának nincs már szava ott.

Ha egy maffiózó most védelmi pénzt követel egy kis üzlettől, valószínűleg szimplán megverik.

Riina emellett centralizálta a hatalmat, diktátorként irányított és a struktúrát is ehhez igazította, ezért is merül fel, hogy lesz-e egy mindenki által elismert új főnök.

Azért van egy jelölt: a luxusimádatáról és sportkocsiőrületéről híres 55 éves Matteo Messina Denaro, akit már korábban is kikiáltott a sajtó a Cosa Nostra fejének. Miután Riinát a 90-es években letartóztatták, posztját a gyerekkori barátja, maffiózótársa, Bernardo Provenzano vette át. Az állandóan bujkáló Provenzano új stratégiát hozott, a Cosa Nostrát visszahúzta a reflektorfényből, befejezte a nagyközönség előtti véres leszámolásokat az állami szereplők ellen. Őt végül 2006-ban fogták el egy Corleone melletti öreg vidéki parasztházban, 2016-ban meg is halt. Ekkor irányult a figyelem Denaróra.

Amerika nélkül nehéz lesz

Most a két hírhedt vezér halálával a maffiaellenes nyomozók minden erejükkel rá fókuszálhatnak. Ő is 1993 óta, 31 éves kora óta bujkál, de a hatóságok szerint megpróbálja majd magához ragadni a hatalmat a szétforgácsolt Cosa Nostrán belül.

Csakhogy a Cosa Nostráról több könyvet író szakértő, John Dickie azt mondta a Reutersnek, hogy a hírhedtsége ellenére Denarónak nincs meg a széles körű támogatottsága ahhoz, hogy vezesse a szervezetet. Például mert nem palermói, hanem "trapanese", azaz trapani-i. Szerinte a Cosa Nostra csak akkor élhet túl, ha újra szorosra fonja a kapcsolatot az amerikai gengszterekkel, akik a mai napig a Cosa Nostra szabályai szerint élnek. A szicíliai-amerikai maffiakapcsolatok amúgy is régre, az 1880-as évekre nyúlnak vissza, amit a Keresztapa című film is megörökített.

 "A Cosa Nostra végtelenszer gyengébb, mint volt. Provenzano és Riina halálával az egyetlen szabadlábon lévő főnök ellen hajtóvadászatot indít a rendőrség"  nyilatkozta az AFP-nek Maurizio De Lucia, az olasz maffiaellenes ügyészség vezetője. A kérdés most az, hogy a szervezet elég erős-e, hogy kiválasszon és beiktasson egy örököst. "Meglátjuk, hogy Riina halála egy új kezdetet jelent-e, amit kétlek, vagy egy újabb lépés a hanyatlás útján"  mondta. 

Gépfegyver helyett íróasztal

Ambrogio Cartosio 20 évet töltött a maffiaellenes ügyészek csapatában. Ő arra figyelmeztet, hogy a lövöldözéseknek és autóba rejtett pokolgépek idejének valóban lehet, hogy vége, a maffia "katonai apparátusa" tényleg meggyengült, de a Cosa Nostra genetikai átalakuláson ment át  beépült a politikába. Vértelenebb, de hatásosabb módszer. Legális cégeken át dolgoznak, Szicíliában például szélfarmokat, szupermarketeket üzemeltetnek, közúti szállításban és ingatlanban utaznak. A pénzt nemzetközi ingatlanszerződésekkel és bankokkal mossák tisztára.

Ugyanerről beszélt a La Reppublicának a maffiaellenes főügyész, Federico Cafiero De Raho. "A klánok íróasztal mögött hajtanak a céljaikért. Korrupcióval, összejátszással. A feladatunk, hogy megtaláljuk és kigyomláljuk a kapcsolataikat a felső szinteken." Egy másik ügyész, Roberto Scarpinato úgy fogalmazott: már nem kell megölniük téged, ha meg is vásárolhatnak.

"Nem szabad, hogy lankadjon a figyelmünk. A Maffia tudja, hogy kell adaptálódni"  mondta Andrea Orlando belügyminiszter. Ráadásul, figyelmeztetnek szakértők, Riina csomó mindent magával vitt a sírba, ami segítséget nyújthatott volna ahhoz, hogy feltérképezzék a szövetségeket, a politikai kapcsolatokat, a belső és külső maffiaegyüttműködéseket.

források: ReutersDaily Beast, Guardian, Local.it, The Conversation, Euronews

Borítókép: Bernardo Provenzano körözési plakátja. Fotó: Fabrizio Villa / AFP.

Rovatok