Index Vakbarát Hírportál

Négy év alatt 14 kormánytag került bíróság elé korrupció miatt

2017. november 27., hétfő 08:11

Miután 2013 óta Románia Korrupció-ellenes Ügynökségének (DNA) köszönhetően 68 politikai tisztségviselő került korrupció miatt a bíróság elé – közöttük egy miniszterelnök, két miniszterelnök-helyettes, 11 miniszter és 39 parlamenti képviselő –, a szervezet ellen hihetetlen támadásokat indított a politikai elit.

Laura Kövesi, a DNA vezetője az Euronewsnak úgy nyilatkozott: román politikusok és üzletemberek azon dolgoznak, hogy megnehezítsék az EU legkorruptabb országának megtisztítását. A román parlament jelenleg egy új törvénytervezet vitájára készül. A tervezet szerint Románia jogrendszerét politikai ellenőrzés alá vonják, mondta Kövesi. A terv utcai tiltakozásokat robbantott ki. Bírálta az elképzelést számos vezető politikus mellett az ország elnöke, Klaus Iohannis is.

Kövesi szerinte „ha a tervezetet elfogadják, nagyon kedvezőtlen hatást gyakorol az igazságszolgáltatás függetlenségére és az ügyészség tevékenységének politikai felügyeletét eredményezi. Az új törvény az ügyészek politikai felügyelet alá rendeléséhez vezet és nagymértékben akadályozza majd a korrupció-ellenes harcot.”

A DNA vezetője arról is beszélt, hogy a A DNA fellépését „társadalmunk bizakodással fogadta és nagy reményeket fűz hozzá”. „Tevékenysége azonban egy egész, politikusokból és üzletemberekből szerveződött rendszer fellépését váltotta ki (...) Ez az oka annak, hogy az egész igazságszolgáltatási rendszer hihetetlen támadásoknak van kitéve, a hamis hírektől kezdve az olyan cégek felbérléséig, amelyek fenyegetésre és zaklatásra szakosodtak”.

A román kormány egy szóvivője kijelentette: a törvénytervezetben nem szerepel olyan megkötés, amely az igazságszolgáltatást állami felügyelet alá rendelné. Hozzátette: „a korrupció elleni harc a román büntetőjog egyik vállalt célja”.

Rovatok