Index Vakbarát Hírportál

Elfogtak egy férfit, aki merényletre készült a melbourne-i újévi partin

2017. november 28., kedd 05:41 | aznap frissítve

Letartóztattak egy húszéves ausztrál férfit, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett a Melbourne központjában minden évben megrendezett újévi partin, írja az MTI. A férfit kommandósok fogták el hétfőn délután Melbourne egyik elővárosában, Werribeeben. Egy ausztráliai születésű muszlim férfiról van szó, akinek szomáliai szülei vannak, mondta Shane Patton, Victoria állam helyettes rendőrparancsnoka.

A férfi a hasonló tengerentúli merényletek híre nyomán "lelkesült fel", és automata lőfegyvert akart beszerezni, hogy újévkor "lelőjön és megöljön annyi embert, amennyit csak tud". Ausztrália második legnagyobb városának üzleti központjában, a Federation Square-en minden évben sok ezren köszöntik az új esztendőt.

A gyanúsított az internetről letöltötte magának az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorcsoport útmutatóját arról, hogyan kell merényleteket elkövetni. Tavaly óta megfigyelés alatt tartották mint az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló, "magas kockázatú" szélsőségest. Akkor ütöttek rajta, amikor találkozott azokkal, akiktől a fegyvert meg akarta venni.

A férfit legkésőbb szerdán bíróság elé állítják terrorcselekmény előkészítésének és az ahhoz szükséges dokumentumok gyűjtésének vádjával. Néhány helyszínen házkutatást is tartottak, egyebek közt abban a számítógép-kereskedésben, ahol korábban félállásban dolgozott. Patton közlése szerint az ügyben további letartóztatás nem várható, annak ellenére, hogy a húszéves férfi kapcsolatban állt Victoria állambeli szélsőségesek egy szűk körével.

Rovatok