Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea megint kilőtt egy ballisztikus rakétát

2017. november 28., kedd 19:54 | hat éve frissítve

Frissítés: Az észak-koreai rakéta 4475 kilométeres magasságba emelkedett, és 53 percnyi repülés után indítóhelyétől 950 kilométer távolságra csapódott be – jelentette a helyi tévé. 

Észak-Korea kilőtt keleti irányba egy ballisztikus rakétát helyi idő szerint szerdára virradóra – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség alapján az MTI. A nukleáris fegyverkezési programját felpörgető rezsim már több alkalommal is tesztelte saját rakétáit (és japán meg dél-koreai ellenségeinek az idegeit), melyeket a keleti partvidékéről indít el, és a Japánhoz tartozó Hokkaidó szigete fölött átívelve a Csendes-óceánba csapódnak bele. 

A rakétát dél-Pjongan tartományból lőtték fel, és bár arról egyelőre nincs információ, hová csapódott be, a hírügynökségi jelentések hangvétele alapján szinte biztos, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a mostani is egy tesztpéldány volt. 

A dél-koreai vezérkar azt nyilatkozta, hogy dél-koreai és amerikai hatóságok az egyelőre azonosítatlan típusú ballisztikus rakéta röppályáját elemzik, Szöul pedig a kilövésre válaszul precíziós rakétacsapásokat hajtott végre gyakorló célpontok ellen. A dél-koreaiak szerint a rakéta 4500 kilométeres magasságba emelkedett és a fellövés helyétől 960 kilométerre csapódott a tengerbe.

A Pentagon is megszólalt, szerintük az interkontinentális ballisztikus rakétát Észak-Koreából indították, és az hozzávetőleg 1000 kilométert repülve csapódott a tengerbe. Hozzátették, sem az Egyesült Államokat, sem szövetségeseit nem fenyegette veszély.

Japán, amely felett a legutóbbi észak-koreai rakéta átrepült, határozottan tiltakozott a kilövés miatt. A szigetország védelmi tárcája közölte, lehetséges, hogy a rakéta mintegy 50 percnyi repülési időt követően Japán kizárólagos gazdasági tengeri övezetében csapódott be a szárazföldtől 250 kilométerre. Ezt támasztja alá az NHK japán közszolgálati televízió értesülése is, szerintük Phenjan három rakétát is indított, ezek egyike csapódott a Japán-tengerbe az Aomori prefektúra közelében.

Jeffrey Lewis, a nemzetközi tanulmányok Middlebury Intézetének egyik vezetője azt mondta:

Nem kell szeretnünk, de hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel képes célba venni az Egyesült Államokat". 

Az újabb rakétakilövést a NATO és az Európai Unió is elítélte. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte, Phenjan a lépéssel ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat, veszélyeztetve a térség és a világ biztonságát. Az Európai Unió külügyi szolgálata elfogadhatatlannak nevezte a történteket, amelyekkel Phenjan megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

Az amerikai hírszerzés már készült arra, hogy a szeptemberi teszt után a napokban újabb rakétát indít útra az észak-koreai hadsereg. Egyelőre nem tudni, hogy ez a rakéta ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik-e, mint elődei, és milyen teljesítményt nyújtott.

Észak-Korea szeptember közepén, azelőtt meg augusztus végén is átlőtt már egy ballisztikus rakétát Japán felett, ami a második legnagyobb japán szigettől, Hokkaidótól 2000, illetve 1180 km-re csapódott a tengerbe. A kilövések célja az volt, hogy demonstrálja a diktatúra azon képességét, hogy képes akár egy amerikai fennhatóság alatt álló területet is elérni. Ezt megelőzően júliusban először sikerült tesztelni egy olyan interkontinentális ballisztikus rakétát, ami papíron akár Alaszkát is elérhetné.

A rakétafejlesztéssel párhuzamosan Észak-Korea idén óriási előrelépést tett a nukleáris arzenálja fejlesztésében is, amikor szeptember 3-án sikeresen felrobbantott egy 250 kilotonnásra, azaz a hiroshimai bombánál 17-szer erősebbre becsült hidrogénbombát.

(Borítókép: Egy korábbi rakétateszt 2017 szeptemberében - fotó: KCNA / Reuters)

Rovatok