Index Vakbarát Hírportál

Megdobálták Macron konvoját Afrikában

2017. november 28., kedd 14:53

Emmanuel Macron francia elnök háromnapos látogatásra érkezett Nyugat-Afrikába, az első úti cél Burkina Faso volt, ahol nem fogadták szívélyesen. Az MTI híre szerint látogatása előtt Ouagadougouban hétfő este kézigránátot dobtak egy francia katonákat szállító buszra. A támadók célt tévesztettek, de a támadásban három polgári személy megsebesült. A francia elnök kíséretét szállító egyik járművet kövekkel dobálták meg kedden a Burkina Fasó-i fővárosban.

Macron ezután bocsánatot kért az európai gyarmatosítás bűnei miatt.

Voltak hibák és bűnök, voltak nagy dolgok és szerencsés történetek, de az európai gyarmatosítás bűnei vitathatatlanok. Ez egy olyan múlt, amelynek el kell múlnia.

Macron közölte azt is, eltökélt a terrorizmus elleni harc iránt, és mindent megtesz, hogy segítsenek az Afrikában veszélybe került afrikaiaknak, miután jelentések szerint afrikai bevándorlók és menekültek nemzetközi emberkereskedő bűnszervezet karmaiba kerültek Líbiában.

Afrikai-európai kezdeményezést fog javasolni, amellyel lecsapnak a nemzetközi bűnszervezetekre és embercsempész hálózatokra, amelyek kihasználják, sőt rabszolgaságban tartják a fekete-afrikai bevándorlókat.

Emmanuel Macron Burkina Fasóból Ghánába, majd Elefántcsontpartra utazik. A háromnapos látogatás célja az együttműködés fejlesztése az oktatás, a digitális gazdaság és a bevándorlás területén. Elefántcsontparton szerdán európai-afrikai csúcstalálkozót tartanak az elnökletével.

Rovatok