Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe megy a náci nagymama

2017. november 29., szerda 18:06

Holokauszttagadás miatt 14 hónap börtönre ítélt egy német bíróság egy 89 éves asszonyt, írja a BBC. A gyakran csak a náci nagymama emlegetett Ursula Haverbecket már több alkalommal is elítélték közösség elleni izgatás miatt, az ügyvédei fellebbezései miatt azonban csak most kerülhet a rácsok mögé.

A holokauszttagadó nő és férje, az 1999-ben elhunyt Werner Georg Haverbeck a második világháború ideje alatt a náci párt tagjai voltak, a hatvanas évek első felében pedig megalapították a Collegium Humanum nevű szervezetet, amely a 2008-as betiltásáig a holokauszttagadók gyűjtőhelye volt.

Ursula Haverbeck egy jobboldali lap szerzőjeként például amellett érvelt, hogy a holokauszt sosem létezett, Detmold polgármesterének címzett 2016-os levelében pedig arról írt, hogy Auschwitzban nem voltak gázkamrák.

Az asszonyt idén októberben egy berlini bíróság ítélte el, amiért a német főváros egyik éttermében nyilvánosan kijelentette, hogy a nácik által elkövetett népirtás nem létezett, illetve azt is kétségbe vonta, hogy több millió embert gyilkoltak meg a haláltáborban. Haverbeck tagadta a vádat, azzal védekezett, hogy csak egy könyvből idézett részleteket.

Ursula Haverbeck jogi képviselői nem nyugodtak bele a bíróság döntésébe, ezúttal is fellebbezni készülnek.

Rovatok