Index Vakbarát Hírportál

Juncker törvényesíteni akarja a bevándorlást

2017. november 29., szerda 20:25

Törvényes lehetőséget kell teremteni az Európai Unióba irányuló bevándorlásra - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati médiatársaságnak.

Az interjú az elefántcsontparti Abidjanban tartott EU-Afrika csúcs alkalmával készült, így Juncker az Európától délre fekvő kontinensre fókuszált, ahonnan jelenleg is milliók akarnak Európába jutni.

A politikus elmondta, hogy mindig is a legális migráció mellett volt. Akik ugyanis nem tudnak törvényesen Európába jutni, azok illegálisan próbálkoznak majd.

A luxemburgi keresztényszociális politikus - utalva Európa elöregedésére és a munkaerőhiányra - kijelentette: a kontinensnek szüksége lesz a bevándorlásra a következő évtizedekben.

Juncker elmondta: Afrika mindig is a történelmünk része volt, a kontinenssel szolidaritást kell vállalnunk.

4,1 milliárd euró (1270 milliárd forint) uniós forrás mozgósításával egy 44 milliárd eurós beruházási tervet lehet elindítani a közös európai-afrikai jövő érdekében, és ezt az összeget akár meg is lehet duplázni a tagállamok támogatásával. A fejlesztési segélyezés helyét átvegye Európa és Afrika egyenrangú partnerségen alapuló együttműködése.

Rovatok