Index Vakbarát Hírportál

Csoportos nemi erőszakolók miatt tüntettek Spanyolországban

2017. november 29., szerda 17:24

Feministák és jogi szakértők tiltakoztak és fejezték ki aggodalmukat egy megerőszakolt nő ügyében eljáró bíró döntései miatt Spanyolországban, írja a BBC. Az áldozatot öt férfi erőszakolta meg az észak-spanyolországi Pamplonában, a 2016-os San Fermín-ünnep ideje alatt.

Miközben a férfiak a vádlottak padján ültek, a bíróság épülete előtt tüntetők szlogeneket skandáltak, a patriarchális igazságszolgáltatás ellen szólaltak fel. A bíró azért került össztűz alá, mert engedélyezte a fiatal nő személyiségi jogait sértő dokumentumok bemutatását, miközben az állítólagos elkövetők közti üzenetváltásokat, amelyben nyíltan nők megerőszakolását tervezték, nem.

A húszas éveik második felében járó elkövetők egy La manada (Farkasfalka) nevű WhatsApp-csoport tagjai voltak, akik a tizenéves lányt egy alagsori lakásba vezették, amelynek halófülkéjében körbevették, és védekezés nélkül megerőszakolták. A rendőrségi jelentés szerint a madridi diáklány a csoportos nemi erőszak ideje alatt passzív volt, szemeit végig csukva tartotta.

"Csak azt szerettem volna, hogy minél előbb vége legyen" – mondta az áldozat a bíróságon, aki állítása szerint jelenleg is pszichológiai kezelés alatt áll. A férfiak az eset után a WhatsAppon értesítették barátaikat a történtekről, akiknek különböző felvételeket ígértek az erőszakról. A képkockákat aztán a bíróságon képkockáról képkockára elemezték.

A védelem azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a csoportos együttlét valójában a nő beleegyezésével történt, egy magánnyomozó pedig az egyik gyanúsított megbízásából az áldozat után kémkedett a közösségi médiában, valamint egy baráti nyaralás közben. Egy női jogászokat tömörítő spanyol szervezet, a Themis elnöke, Amalia Fernández szerint a bíróság a madridi diáklány ügyében az áldozatból gyanúsítottat csinált, többszörösen megalázta. 

Az áldozatra az eset után zavart állapotban talált rá egy pár az utcán, a szexuális bűncselekmény helyszínéhez közel. Az elkövetők egyike a Guardia Civil, azaz a spanyol csendőrség tagja, aki rögtön az incidens után ellopta a lány telefonját. Ha bűnösnek találják őket, az elkövetők akár 25 évet is kaphatnak.

Rovatok