Index Vakbarát Hírportál

A legszavahihetőbb politikusnak tartják az új miniszterelnököt

2017. november 30., csütörtök 16:14

Az izlandi Baloldali-Zöld Mozgalom vezetője, Katrín Jakobsdóttir lett Izland új miniszterelnöke, akitől azt várják, hogy stabilitást hoz majd az izlandi politikát megrázó több botrány után.

A 41 éves Jakobsdóttir már oktatási miniszterként is népszerű volt, és a Guardian szerint őt tartják Izland legszavahihetőbb politikusának. Pártja a Függetlenségi Párttal és a Haladó Párttal kötött koalíciót.

Jakobsdóttir arról beszélt, hogy az egészségügyet, az oktatást és az infrastruktúrát akarják elsősorban fejleszteni, miközben folytatják a gazdasági talpraállítását.

A Függetlenségi Pártot vezető Bjarni Benediktsson előző miniszterelnök azután volt kénytelen választásokat kiírni október 28-ra, hogy tíz hónap után összeomlott a koalíciója. Az őt megelőző miniszterelnök, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson pedig a Panama-iratokba bukott bele.

Miután Benediktsson miniszteri posztot kapott az új kormányban is, a Baloldali-Zöldek két képviselője visszavonta támogatását, így 33 képviselővel szűk többsége van a 63 fős törvényhozásban.

Rovatok