Index Vakbarát Hírportál

Francia cementgyártó pénzelte az Iszlám Államot

2017. november 30., csütörtök 00:22

A francia rendőrség őrizetbe vette egy svájci-francia építőipari vállalat, a Lafarge három vezetőjét, akiket az Iszlám Állammal való együttműködéssel gyanúsítanak, írja az MTI a francia AFP hírügynökség információi nyomán.

A francia vállalat ellen márciusban terrorizmus finanszírozásának gyanújával indult eljárás, miután kiderült, hogy a cégcsoport egyezséget kötött egyes fegyveres csoportokkal Szíriában annak érdekében, hogy fenntarthassa ottani tevékenységét.

A Le Monde oknyomozó riportja szerint a cementgyártó helyi leányvállalata az Iszlám Állammal állapodott meg. A cég őrizetbe vett vezetőit a francia hatóságok azzal a céllal hallgatják ki, hogy kiderüljön, milyen kapcsolatot ápoltak a terrorszervezettel.

A francia lap szerint 2007-ben a Lafarge tulajdonába került egy cementgyár a szíriai Aleppótól kb. 150 kilométerre, négy évvel később pedig a cég kiterjesztette termelését. A Le Monde értesülései szerint a Lafarge pár éven belül kapcsolatba lépett az Iszlám Állammal, hogy fenntarthassa a gyár működését.

Idén márciusban a Lafarge elismerte: szíriai cementgyára egy harmadik félnek fizetett azért, hogy megállapodás szülessen közte és a fegyveres csoportok között. A cég vezetői ezt azzal magyarázták, hogy szerették volna szavatolni a gyár alkalmazottainak biztonságát, illetve hozzátették, nem tudták, hogy a kifizetett összeg végül kihez jutott. A cementgyár végül 2014 szeptemberében felfüggesztette a működését.

Rovatok