Index Vakbarát Hírportál

Grúziában mostantól büntetlenül be lehet tépni

2017. november 30., csütörtök 21:39 | aznap frissítve

A grúziai alkotmánybíróság csütörtökön kimondta: alkotmányellenesnek számít az embereket marihuána fogyasztása miatt megbüntetni, írja az MTI. 

A marihuána fogyasztása eddig sem járt börtönbüntetéssel Grúziában, azonban pénzbírsággal és közmunkával igen. Az ellenzéki Gircsi (Toboz) liberális párt szerint ez azonban alkotmányellenes volt, hisz a marihuána rekreációs célokra is felhasználható, az embereknek pedig joguk van eldönteni, hogyan kapcsolódjanak ki. 

Az alkotmánybíróság helyt adott az indítványnak, így mostantól kis mennyiségben szabad a marihuána saját használatra való termesztése, orvosi igazolás nélkül is be lehet szerezni és természetesen el is lehet fogyasztani.

A testület ugyanis megállapította, hogy a marihuánafogyasztás nem jelent veszélyt a közérdekre, a büntetés alkalmazása az egyén védelme érdekében pedig olyan fajta állami gyámkodást jelent, ami már összeegyeztethetetlen a szabad társadalom eszméjével.

Ráadásul a kezdeményezést ellenző grúz parlament nem volt képes a gyakorlati életből vett példákkal vagy tudományos kutatásokkal bebizonyítani, hogy a marihuánafogyasztás növelné a bűncselekmények elkövetésének vagy a közrend megbontásának kockázatát.

Rovatok