Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak a hágai bíróságon történt öngyilkosság ügyében

2017. november 30., csütörtök 11:30

Ahogy arról beszámoltunk, a hágai Nemzetközi Törvényszék megerősítette elsőfokú ítéletét három volt boszniai horvát vezető ügyében. Jogerősen súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki rájuk a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatásokért. A másik három vádlott ítéletének kihirdetése előtt azonban félbe kellett szakítani az ülést, mert egyikük, Slobodan Praljak mérget ivott, és nem sokkal később meghalt.

Slobodan Praljak felállt, azt kiáltotta, hogy ő nem háborús bűnös. Ezután a szájához emelte a kezét, a fejét hátrahajtotta, és valóban úgy tűnt, mintha lenyelt volna valamit. Orvost hívtak hozzá, de már nem tudták megmenteni az életét.

A BBC most azt írja, a holland rendőrség nyomozást indított az eset kivizsgálására. A holland ügyész elmondta, azt vizsgálják, kitől kaphatta Praljak a mérget, és azt hogyan tudta becsempészni a bírósági terembe, ahol elvileg magas fokú biztonsági előírások vannak. A cikk hozzáteszi, Praljak öngyilkossága nem az első volt a hágai tárgyalások alatt: Slavko Dokmanovic 1998-ban akasztotta fel magát a cellájában, míg Milan Babic pedig 2006-ban lett öngyilkos, szintén a cellájában.

Praljakon kívül még öt boszniai horvát politikai és katonai vezető felett ítélkeztek Hágában most: Jadranko Prlic az önhatalmúlag kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság (Herceg-Boszna) egykori "kormányfője", Bruno Stojic a belügyek és a védelmi ügyek volt felelőse, valamint három katona, Milivoj Petkovic, Valentin Coric, Berislav Pusic felett. Prlic és Stojic esetében megerősítették az első fokon hozott ítéletet, a 25, illetve húsz évre szóló börtönbüntetést. Praljakot illetően ugyanez történt, a büntetés időtartamából levonták a vizsgálati fogságban eltöltött időt. A másik három vádlottat jogerősen 20, 16, illetve 10 év börtönbüntetésre ítélték, írja az MTI.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban körülbelül százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. A Nemzetközi Törvényszék 1993-ban jött létre, fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat és 84-et ítélt el. Az eseti bírói fórum megbízatása decemberben jár le hivatalosan, a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.

Rovatok