Index Vakbarát Hírportál

Gyanús csomagot találtak a potsdami karácsonyi vásárnál

2017. december 1., péntek 17:25

A német rendőrség közölte, hogy feltehetően bombát találtak a potsdami karácsonyi vásár mellett – írja Twitteren az AFP hírügynökség.

A gyanús csomagot a Berlintől délnyugatra fekvő város egy gyógyszertárába vitték, a közeli vásárt kiürítették – írja a BBC. A rendőrség később ellenőrzött robbanást hajtott végre rajta.

A csomagból drótok álltak ki. Egy német biztonsági tisztviselő azt mondta, szögeket és valamilyen port tartalmazott, de azt még nem tudni, robbanószerkezet is volt-e benne – írja az AP hírügynökség. A BBC szerint a rendőrség robbanószerkezetet is talált. (Frissítés: A rendőrség később közölte, hogy nem találtak gyújtószerkezetet a csomag röntgenes átvilágításakor.)

Karl-Heinz Schroeter, Brandenburg tartomány belügyminisztere szerint időbe telik, amíg elemzik a por összetételét, de lehetséges, hogy csak megtévesztésről volt szó, nem valódi bombáról. A miniszter dicsérte a rendőrség munkáját, amiért gyorsan és hatékonyan kiürítették a területet és biztosították a csomag megsemmisítését.

A Potsdamer Neueste Nachrichten nevű helyi lap szerint az incidens Potsdam központjában, egy Brandenburgerstrasse melletti vásáron történt. A közelben több másik vásár is található.

Hétfőn Németország szerte több mint 2600 karácsonyi vásár nyitott meg, a becslések szerint ezek összesen 1,7 milliárd eurós (534 milliárd forintos) üzletet jelentenek.

Egy évvel ezelőtt, december 19-én 12 ember halt meg, amikor egy teherautó a tömegbe hajtott egy berlini karácsonyi vásáron.

A BBC berlini tudósítója szerint idén a városok központjában fokozott a rendőri jelenlét, és a karácsonyi vásárokat úttorlaszokkal vették körül, hogy megelőzzék a tavalyihoz hasonló eseteket.

Ha további részletek is kiderülnek, frissítjük a cikkünket.

Rovatok