Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Trump volt nemzetbiztonsági főtanácsadója ellen

2017. december 1., péntek 15:51 | hat éve frissítve

Az 2016-ös amerikai elnökválasztást érintő orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller vádemelést javasolt Donald Trump volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn ellen, mivel szerinte tudatosan és szándékosan hamis nyilatkozatokat adott az FBI-nak a volt orosz nagykövettel folytatott beszélgetéseiről, írja a CNN.

Ezzel megint új szintre lépett a különleges ügyész vizsgálata, amiben már három másik, Trump kampányához köthető ember ellen is vádat emeltek, de Flynn közülük az első olyan, aki Trump kormányában is pozíciót töltött be.

A bíróságon Flynn bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI-nak.

Egy héttel korábban írta meg a New York Times, hogy Flynn és jogászai megszakították a kapcsolatot a Fehér Ház jogászaival, amit a lap úgy értelmezett, hogy a volt nemzetbiztonsági főtanácsadó hajlandó együttműködni Muellerrel, vagy valamilyen alkut próbál kidolgozni. Pénteken kiderült, hogy Flynn együttműködik a vizsgálatban.

Flynn beismerő vallomásában azt is állította, hogy a Trump megválasztása és beiktatása közötti átmeneti időszakot levezénylő csapat vezető tagjai – vagyis a később a Fehér Házban is fontos pozíciókat betöltők – közül is tudtak a Szergej Kiszljak volt washingtoni nagykövettel folytatott megbeszéléseiről, sőt, volt, hogy közülük utasították a kapcsolatfelvételre.

Hamar le kellett mondania

Flynnek azután kellett lemondania három hét után, február közepén, hogy kiderült, félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit az akkori orosz nagykövettel, Szergej Kiszljakkal folytatott korábbi találkozóiról. Az FBI nyomozásának is a középpontjába került, miután próbálta eltitkolni és letagadni orosz kapcsolatait. Végül mégis kénytelen volt beismerni, hogy a kampány alatt aktív kapcsolatban volt az oroszokkal, majd azt is, hogy a washingtoni nagykövettel az Oroszország elleni szankciók feloldásáról is beszélt. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Flynn oroszoktól és törököktől is kapott pénzt.

Flynn neve a saját ügyén kívül azért is gyakran előkerül, mert James Comey, az FBI volt igazgatójának állítása szerint Trump négyszemközt azt kérte tőle, hogy engedje el a Flynn elleni vizsgálatot. Trump végül kirúgta Comey-t.

Ő a negyedik, aki ellen vádat emeltek

Flynnen kívül Paul Manafort volt kampánymenedzser és egykori helyettese, Rick Gates ellen novemberben emeltek vádat, de olyan ügyekben, amik még azelőtt történtek, hogy beszálltak volna Trump kampányába 2016-ban. Manaforték ártatlannak vallották magukat a többek között összeesküvés, pénzmosás és adócsalás vádjában.

Viszont Trump egyik volt külpolitikai tanácsadója, George Papadopoulos elismerte a hamis tanúzást, bevallotta, hogy hazudott az FBI-nak a nyomozás során.

Robert Mueller volt FBI-igazgatót májusban nevezték ki „a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz kormányzati erőfeszítések és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára. Mueller vizsgálata elsősorban a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges összejátszására összpontosít. Mueller júniusban Donald Trump amerikai elnök ellen is vizsgálatot indított az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával.

Trump veje utasíthatta, hogy keresse meg a nagykövetet

Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az FBI-nak a Szergej Kiszljakkal folytatott megbeszéléseiről. A vádirat szerint szándékosan állította hamis tanúvallomásában január 24-én, négy nappal Trump beiktatása után, hogy nem egyeztetett Kiszljakkal az Oroszország ellen elrendelt szankciókról 2016. decemberi találkozójukon. Flynn ezt elismerte a vallomásában, de a Washington Post szerint azt is állította, hogy az átmenetet levezénylő vezetők közül mások is tudtak a Kiszljakkal folytatott beszélgetéseiről.

A bírósági dokumentumok alapján december 22-én azzal kereste meg az orosz nagykövetet, hogy Trump leendő kormánya ellenzi az izraeli telepépítéseket elítélő ENSZ-határozatot, és arra kérte Oroszországot, hogy szavazzon ellene, vagy próbálja meg elnapolni azt. Kiszljak állítólag később visszahívta, és jelezte, hogy Moszkva nem fog a határozat ellen szavazni.

Állítólag az átmenetet vezénylő csapat egyik prominens tagja utasította Flynnt, hogy vegye fel a kapcsolatot külföldi kormányokkal, köztük Oroszországgal is a határozat miatt. Nem nevezik meg, pontosan ki volt az, de a CNN és más amerikai médiumok szerint is Jared Kushnerről, Trump vejéről és fehér házi tanácsadójáról volt szó. Kushner ügyvédje nem kommentálta ezeket az értesüléseket.

Egy másik alkalommal, december 29-én Flynn azzal kereste meg a nagykövetet, hogy arra kérje, ne mérgesedjen el a helyzet az Obama-kormány által Oroszország ellen hozott újabb szankciók miatt. A nagykövet később azzal hívta vissza, hogy úgy döntöttek, nem tesznek válaszlépéseket. Flynn állítása szerint a december 29-i megkeresés előtt is beszélt valakivel az átmenetet vezénylő csapatból, hogy megkérdezze, milyen álláspontot képviseljen, és utána beszámolt Kiszljak válaszáról. Az egyelőre nem derült ki, ebben az esetben kiről lehetett szó.

Fehér Ház: Ez csak Flynnre nézve terhelő

A Fehér Ház szerint egyelőre annyit reagált, hogy az a tény, hogy Flynn bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában, csak a nyugalmazott tábornokra nézve terhelő. A Fehér Ház szerint  Flynn  hamis tanúzása tükrözi azt, hogy hamis állításokat tett fehér házi tisztségviselőknek is, amik miatt végül távoznia kellett.

Flynn a nap végén közleményben tudatta: családja és az Egyesült Államok érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik Robert Mueller hivatalával. Hozzátette: nehezen viselte azt az utóbbi hónapokban, hogy tévesen árulással vádolták, de belátja, hogy a bíróság előtt elismert tettei helytelenek voltak.

"Teljes felelősséget vállalok a tetteimért".

Az egykori főtanácsadó a múltban személyesen is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és gyakran szerepelt a Kremlhez közelinek tartott RT oroszországi székhelyű nemzetközi hírtelevízió politikai műsoraiban.

(Borítókép: Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok