Index Vakbarát Hírportál

Trump még mindig azt mondja, hogy nem játszottak össze az oroszokkal

2017. december 2., szombat 19:51

Az ABC News oknyomozó újságírója, Brian Ross a World News Tonightban azt mondta: a meg nem nevezett forrás, aki arról tájékoztatta, hogy Trump kampánystábja összejátszott az oroszokkal, később arról tájékoztatta, hogy Trump nem elnökjelöltként, hanem megválasztott elnökként kérte fel Flynnt, hogy lépjen kapcsolatba az oroszokkal.

Az eredeti jelentésnek drámai hatása volt a pénzvilágra; a Dow több mint 350 pontot zuhant a tőzsdén. A részvényárfolyamok a nap során nagyjából visszaálltak.

The sharp slide in the stock market came within minutes of an ABC News report that Flynn is prepared to testify that Trump directed him to make contact with Russians. https://t.co/0Muyz3cZfZ pic.twitter.com/PtBgdLY3CC

— CNNMoney (@CNNMoney) December 1, 2017

Az ABC News később közzétett egy helyesbítést. Ebben az áll, hogy Donald Trump elnökjelöltként kérte fel rá Flynnt, hogy próbáljon javítani az oroszokkal fenntartott kapcsolaton. A választás után a frissen megválasztott Trump ismét arra kérte Flynnt, hogy lépjen kapcsolatba Oroszországgal, mert csak így oldhatnak meg olyan ügyeket, mint az Iszlám Állam elleni közös fellépés.

A Flynn-botrányról szóló cikkünk itt olvasható.

Nem volt összejátszás, szorozva hárommal

Trump szombaton háromszor is elismételte Washingtonban újságírók kérdésére válaszolva, hogy a tavalyi elnökválasztás idején nem volt titkos összejátszás kampánystábja és az oroszok között.

Trump arra reagálva nyilatkozott, hogy pénteken kiderült: bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában Michael Flynn nyugalmazott tábornok, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az FBI-nak Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól.

Trump azt mondta a Flynn ügyéről őt kérdező újságíróknak, hogy a kampánycsapata és az orosz tisztségviselők között

egyáltalán nem volt összejátszás, nem volt összejátszás, nem volt összejátszás.

Flynnt kinevezése után alig 23 nappal mondatta le Donald Trump, miután kiderült, hogy találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.

Flynn korábban közleményben tudatta: családja és az Egyesült Államok érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik az orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalával.

Trump szombaton egy Twitter-üzenetében védelmébe vette Michael Flynnt. Mint írta, volt nemzetbiztonsági tanácsadójának ténykedése az átmenet időszakában törvényes volt, és nem volt semmi rejtegetnivalója.

Azért kellett menesztenem Flynn tábornokot, mert hazudott az alelnöknek és az FBI-nak. Ezekben a hazugságokban vallotta bűnösnek magát.

– írta Trump a Twitteren.

Flynn állítólag vádalkut kötött a nyomozókkal. Beismerte, hogy Trumpnak az elnöki teendők átvételéért felelős csapat egy magas rangú tisztviselője (és nem maga az elnök) tavaly decemberben arra utasította, hogy vegye fel a kapcsolatot orosz tisztségviselőkkel.

A Fehér Ház szerint az a tény, hogy Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója bűnösnek vallotta magát, csak Flynn-re nézve terhelő.

(CNN | ABC News | MTI)

Nyitókép: Donald Trump (elnökjelölt) és Michael Flynn 2016 októberében egy colorado-i választási gyűlésen (George Frey/Getty Images Hungary)

Rovatok