Index Vakbarát Hírportál

Utcai harcok Hannoverben: balos ellentüntetők csaptak össze a rendőrökkel az AfD miatt

2017. december 2., szombat 14:46

Nagyszabású rendőri készültség mellett megy a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt kongresszusa Hannoverben.

A radikálisnak számító bevándorlásellenes párt két napra tervezett tanácskozását délelőtt tüntetők próbálták megakadályozni, a rendőrség a fagyos idő ellenére vízágyúkat vetett be ellenük.

A balos és antikapitalista tüntetők demonstrációi már pénteken megkezdődtek, de akkor még nem volt nagyobb balhé. Szombaton azonban némileg eszkalálódtak az események. Az Antifa és pár szakszervezeti csoport „A mi Hannoverünk – színes és szolidáris” elnevezésű rendezvényére nagyjából 4000 embert vártak.

A hírek szerint többen könnyebben megsebesültek a rendőrök és a demonstrálók közül is. Egy tüntetőnek, aki a korláthoz láncolta magát, eltört a lába, amikor a rendőrök megpróbálták elvonszolni onnan. A decemberi hideg idő ellenére bevetett vízágyúkon kívül papriksaspray-t és gumibotokat is használtak.

Az AfD politikája ellen tiltakozók igyekeztek eltorlaszolni a kongresszusi csarnokhoz vezető utakat, és emiatt több küldött jelentős késéssel érkezett a tanácskozásra. A rendőröknek végül sikerült már kora délelőttre felszámolni a blokádot.

A szeptember végi országos választásokon a Bundestagba először bejutott párt kongresszusán újraválasztják az AfD vezetőségét.

Rovatok