Index Vakbarát Hírportál

A CIA beszólt az iráni Forradalmi Gárdának

2017. december 3., vasárnap 07:55

A CIA igazgatója figyelmeztette az iráni Iszlám Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős parancsnokát, hogy az Egyesült Államok Teheránt fogja felelősnek tartani minden támadásért, amit amerikai érdekeltségek ellen követnek el Irakban.

Mike Pompeo erről egy kaliforniai védelmi fórumon beszélt szombaton. Mint elmondta, levelet írt Kászim Szulejmani vezérőrnagynak, miután egy iráni parancsnok támadásokkal fenyegette meg az amerikai érdekeltségeket Irakban. Úgy tudja, a tábornok el sem olvasta az üzenetet.

Azt közöltük vele a levélben, hogy Iránt fogjuk felelőssé tenni. (...) Azt akartuk, hogy ez kristálytiszta legyen neki és az iráni vezetésnek.

Szulejmani októberben többször is figyelmeztette az amerikaiakkal szövetséges észak-iraki kurd erőket, hogy vonuljanak ki Kirkuk olajvárosból és környékéről, vagy leszámolnak velük az iraki kormánycsapatok és az oldalukon harcoló, irániak által támogatott milíciák.

Pompeo szerint az utóbbi hetek eseményei azt mutatják, hogy Irán igyekszik fokozni befolyását Észak-Irakban, és erőfeszítéseket tesz a hegemón szerep elnyeréséért az egész Közel-Keleten.

Pompeo az Iránnal kötött nemzetközi atomalku elszánt bírálója. Szulejmani vezérőrnagy az elitalakulatnak számító Iszlám Forradalmi Gárda Al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű egységét vezeti külföldi bevetéseken.

(MTI)

Rovatok