Index Vakbarát Hírportál

A korrupció ellen tüntettek Tel-Avivban

2017. december 3., vasárnap 07:44 | aznap frissítve

Több tízezres tömeg tüntetett Tel-Avivban szombat este a kormányzati korrupció, illetve a Kneszet által hozott új törvény elfogadása ellen, amely korlátozná a rendőrség hatáskörét. A szégyen menetének nevezett felvonuláson nagyjából húszezren csatlakoztak a több mint egy éve, a főügyész lakásának közelében minden szombat este tüntető kemény maghoz.

A tiltakozók a kormányfő távozását követelték. Házilag készített transzparenseket lóbáltak, és a „szégyen” szót skandálták, a kormányfő elleni korrupciós vádakra utalva. Ezzel egy időben több százan vonultak az utcára Jeruzsálemben és Haifán is.

A tel-avivi tüntetés kezdetén felszólalt Meni Naftali, a miniszterelnöki rezidencia volt gondnoka, aki pert nyert a vele megalázóan bánó Sara Netanjahu, a miniszterelnök felesége ellen. A felszólalók ostorozták a múlt héten a Kneszetben első olvasatban elfogadott törvényt, amely megtiltaná a rendőrségnek, hogy a nyomozás lezárásakor nyilvánosságra hozza, sikerült-e elég bizonyítékot találnia a vádak alátámasztására. A bírálatok szerint ez a törvény Benjámin Netanjahu miniszterelnök személyes védelmére készül, hogy ne hozhassák nyilvánosságra az ügyészségnek hamarosan küldendő nyomozati anyagot.

A Likud párt törvényalkotói az úgynevezett ajánlási törvényt gyorsított eljárással már a következő napokban megpróbálják második és harmadik olvasatban is megszavaztatni. Állítólag attól tartanak, hogy politikai vihart okozhat a kormányfőt érintő ajándékozási ügy, amit a rendőrség a napokban lezárhat.

A gyanú szerint a miniszterelnök drága ajándékokat fogadott el üzletemberektől, és alkut akart kötni a Jediót Ahronót napilap kiadójával, hogy az újság kedvezőbben írjon a kormányról.

(MTI)

Rovatok