Index Vakbarát Hírportál

Párkapcsolati reform Indiában: börtönt kap, aki sms-ben akar válni

2017. december 3., vasárnap 09:45

Egy új törvénytervezet szerint három év börtönre is ítélhetik azokat az indiai férfiakat, akik az úgynevezett instant válás gyakorlatát választják.

A muszlim tradíciók szerint a férfiaknak a váláshoz elég háromszor kimondaniuk a talak (válás) szót, bármilyen formában – akár sms-ben, emailben vagy szóban is megtehetik. Az Indiai Legfelsőbb Bíróság augusztusban alkotmányellenesnek minősítette a gyakorlatot, de a helyzeten ez mit sem változtatott. Ezért volt szükség az új törvényjavaslatra.

A muszlim nők házasságának védelméről szóló törvény pénzügyi támogatást nyújtana azoknak a nőknek, akiket a férjük a tripla talak gyakorlatát követve hagyott el. A javaslatot továbbküldték konzultációra a regionális kormányoknak. Ha elfogadják,

azok a nők, akiktől válni akar a férjük, jogi támogatásban fognak részesülni, és a bűncselekmény elkövetői óvadékkal sem szabadulhatnának.

Az indiai hírügynökségek szerint a törvényjavaslatot a téli parlamenti ciklusban tárgyalhatják, ami december közepén kezdődik.

A muszlimok India legnagyobb kisebbségének számítanak. India egyike azon kevés országoknak, ahol a tripla talak még mindig érvényben van. Ennek egyébként nincs vallási alapja: a Korán sehol sem említ ilyesmit. A Legfelsőbb Bírósághoz beadott petíciót a törvényhozás 3-2 arányban szavazta meg, iszlámellenesnek minősítve a tripla talakot.

(BBC News)

Rovatok