Index Vakbarát Hírportál

Megölték a volt jemeni elnököt

2017. december 4., hétfő 13:37 | aznap frissítve

Felrobbantották Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök rezidenciáját a korábban vele szövetséges húszi lázadók az arab-félszigeti ország fővárosában, Szanaában - jelentette a Reuters hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Az AFP úgy tudja, hogy a támadásban Száleh életét vesztette. Először a húszik kezén lévő tévében jelentették be, hogy Száleh meghalt, de a volt elnök pártja ezt akkor még tagadta, majd délután megerősítették a halálhírt. Az Általános Népi Kongresszus párt tájékoztatása szerint a merényletben életét vesztette Szálehen kívül a párt főtitkára, Jasszer el-Avadi is. 

A húszik beszámolója szerint Szálehet nem a rezidencián történt robbantás ölte meg, hanem egy rakétahajtású gránáttal megállították a volt elnök páncélozott járművét, majd a járműből kiszálló Szálehet agyonlőtték.

A síita lázadók később egy videofelvételt tettek közzé, amelyen egy húszi lázadókból álló tömeg látható, amint Száleh egy színes pokrócba csavart holttestét felemeli a földről és egy pickup teherautóra helyezi. A volt elnök tágra nyílt szemekkel, súlyos tarkósérüléssel látható, vérfoltos inggel öltönye alatt.

Száleh hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszi lázadókkal.

Meg kell menteni az országot a húszi frakciók mocskától

– mondta Száleh, aki szerint a húszik önös érdekből, az Irán által rájuk kényszerített szűk világnézetüktől vezérelve éhínségbe taszították az országot. A volt államfő úgy fogalmazott, hogy döntő pillanathoz érkezett a harctéri helyzet a fővárosban.

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió korábban Ahmed Obeid bin Daghr jemeni miniszterelnököt idézte, aki kijelentette: Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő általános amnesztiát hirdet mindenkinek, aki megszakítja kapcsolatait a síita húszikkal.

Nehéz szövetségesek voltak

Száleh az arab tavasz idején lemondott, és elhagyta az országot, utódja Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök lett. A jemeni polgárháború még 2014-ben kezdődött, amikor a húszik szövetségeseikkel északról megindultak, és elfoglalták a fővárost, Szanaát.

A szaúdiak vezette koalíció 2015 márciusában bombázásokat kezdett a húszik ellen, és a nemzetközileg elismert kormány mellett, ami a déli Áden kikötővárosba kényszerült. A koalíció a légicsapásai mellett gazdasági blokádot is bevezetett, amin csak az elmúlt hetekben enyhítettek.

A másik oldalon az iráni támogatású síita húszi felkelők és a Szálehhez köthető milíciák alkottak szövetséget. Az érdekszövetségre jellemző, hogy elnökként Száleh még rendszeresen harcolt a húszik ellen, viszont lemondása után beállt melléjük, és a hozzá hű biztonsági erők segítségével foglalták el a húszik a fővárost 2014-ben.

A háborúban több mint 10 ezer civil halt meg, 3 millió embernek pedig el kellett hagynia otthonát, az ország pedig az éhínség szélére sodródott, és 2017-ben a világ legsúlyosabb kolerajárványa is végigsöpört.

Teljesen egymás ellen fordultak

Már augusztusban is nyilvánosságra kerültek nézetkülönbségek a húszik és Száleh, a két elvileg szövetséges fél között. Száleh azt kifogásolta, hogy a húszik túlságosan kihagyták őket a katonai és politikai döntésekből, és a civil szervezetekkel folytatott tárgyalásaikból is. Abdul-Malik al-Húszi, a felkelők vezetője pedig azzal vádolta Szálehéket, hogy több helyen hátbatámadták őket, miközben az ellenséggel harcoltak.

Végül november végén fajult el a helyzet. A jemeni lázadó frakciók és a Szálehhez hű erők között múlt szerdán egy mecset használatba vétele körüli vita miatt belharcok törtek ki, amelyek azóta is folynak, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának hétfői jelentése szerint a harcokban eddig legalább 125 ember halt meg és 238-an megsebesültek. Száleh katonái kiszorították a húszikat több stratégiai jelentőségű épületből és állami intézményből, és Szanaa nagy részét ellenőrzésük alá vonták.

Száleh pártja szombati kiáltványában felszólította a főváros lakóit, hogy szálljanak szembe a lázadókkal. Maga Száleh bejelentette, hogy kész tárgyalni a szomszédos országokkal azután, hogy a szaúdi vezetésű arab koalíció feloldotta az ország blokádját. Arra hívta fel a szomszédokat, hogy nyissanak új fejezetet a kapcsolatokban.

Átfogó tűzszünetet javasolt nekik, miközben a korábbi szövetségeseit, a húszikat agresszióval vádolta, és arra buzdította a jemenieket, hogy keljenek fel ellenük. A jemeni polgárháborúba beavatkozó, szaúdiak vezette koalíció támogatásáról biztosította a volt jemeni elnököt, és szolidaritásáról biztosította a jemeni népet az Iránhoz hű milíciák elleni harcban.

(Borítókép: Mohammed Huwais / AFP)

Rovatok