Index Vakbarát Hírportál

Markus Söder válthatja Horst Seehofert a bajor kormányfői poszton

2017. december 4., hétfő 12:36

Markus Söder bajor pénzügyminiszter veheti át a tartományi miniszterelnöki tisztséget Horst Seehofer eddigi bajor kormányfőtől 2018 elején - tudta meg a dpa német hírügynökség a kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) tartományi parlamenti frakciójának szavazásán részt vevő képviselőktől.

A CSU-frakció hétfőn Münchenben egyhangú szavazással választotta meg az 50 éves politikust Bajorország jövendő miniszterelnök-jelöltjének. 

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke a párt frakciójának vasárnapi ülésén megerősítette, hogy 2018 első negyedévében megválik miniszterelnöki tisztségétől, de továbbra is pártjának elnöke marad. Seehofer a hétfői frakcióülésen "konszenzusos megoldásról" beszélt. 

A jelenlegi kormányfő régi pártbeli riválisához, Söderhez fordulva jó együttműködést ajánlott fel. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter ezután kijelentette, hogy nem szándékozik jelöltetni magát miniszterelnöknek Söder ellenében, mert "hidakat akar építeni, és nem árkot ásni". 

Söder közölte, hogy támogatja Seehofer pártelnöki tisztségét, egyben egységre szólította fel pártját a belső pártküzdelmek hetei után. 

Horst Seehofer azután került Bajorországban a pártelnöki és egyben miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as tartományi parlamenti (Landtag) választásokon több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését. 

Az idei szeptemberi németországi szövetségi parlamenti választásokon mutatott gyenge teljesítmény miatt ismét forrongás keletkezett a bajor kormánypártban. A CSU ifjúsági szervezete nyíltan távozásra szólította fel Horst Seehofert, és Markus Södert javasolta utódjának. 

Rovatok