Index Vakbarát Hírportál

Imádják a britek a Putyin-naptárt, hazudta az orosz propaganda

2017. december 4., hétfő 12:42

Tudta, hogy a britek imádják a Putyin-naptárakat, és egy csomót vesznek belőle? Nem? Pedig

Ezek után viszont a BBC megpróbált utánajárni, mi igaz az egészből. A brit közszolgálati média megkérdezte a tíz legnagyobb naptárkereskedőt, és

mind azt válaszolta, hogy nem is volt készleten náluk a Putyin-naptár.

A naptár kapható az eBayen és az Amazonon is, de egyik kereskedő sem brit székhelyű, a legnagyobb eladó egyenesen voronyezsi. Ezek az eladók néhány száz darabot adtak el, de nem tudni, hogy a vevők britek voltak-e. Hogy legyen mihez hasonlítani: a Calendar Club nevű brit kiskereskedő évi négymillió naptáras forgalmat csinál. 

A BBC hozzáteszi még azt is, hogy a naptárról beszámolt ugyan a brit bulvármédia, például a Sun, a Daily Mirror és a Daily Mail is, de ezek a cikkek inkább gúnyolódtak, mintsem dicsérték a művet, a Daily Star például nevetségesnek nevezte a fotókat, Putyint pedig Poutinnak nevezték, ami egy kanadai étel. 

A BBC azt is hozzáteszi, hogy a 360TV honlapja azzal a címmel foglalta össze a brit médiamegjelenéseket , hogy a britek minden naptárt megvettek, amiben Putyin vadászatáról vannak képek", és forrásnak ehhez a Daily Mirrort írják. A Daily Mirror viszont nem állított ilyet, ellenben megjegyezte, hogy az eBayen hatezer példányos limit van a naptárra.

A naptár egyébként egy szentpétervári nyomda alkotása, és nem tudni, hivatalosnak minősül-e, főleg, hogy néhány kép legalább tíz éves benne.

Rovatok