Index Vakbarát Hírportál

A legfelsőbb bíróság életbe léptette Trump beutazási tilalmát

2017. december 4., hétfő 22:46

Közel egyéves jogi huzavona után a legfelsőbb bíróság Donald Trumpnak adott igazat, így életbe lép a január legvégén hozott beutazási tilalomról szóló határozat. A legfelsőbb bíróság döntése ellenére alsóbb bíróságokon még tovább folytatódhat a jogi harc.

Donald Trump amerikai elnök január végén jelentette be, hogy hét muszlim országból tiltaná a beutazást az Egyesült Államokba. A törvényből azonnal óriási vita lett, Trump kétszer is módosította a javaslatot, néha neki, néha az ellenzőknek adtak igazat a bíróságok – legutóbb épp októberben kapott pofont a javaslat.

A december 4-i döntés értelmében hat muszlim országból tiltják majd a beutazást – Irán, Líbia, Szíria, Jemen, Szomália és Csád a hat érintett –, amennyiben a beutazónak nincs közvetlen, jóhiszemű kapcsolata az USA területén valamilyen személlyel vagy szervezettel. Ilyen rokoni kapcsolat a szülő, gyerek, testvéri viszony, a nagyszülő, unokatestvér, vagy még távolabbi rokon viszont már nem ad okot automatikus beléptetésre.

A legutóbbi módosítás értelmében Észak-Koreára és egyes venezuelai kormánytagokra is kiterjesztették a tiltást, ezeket korábban érvénybe lépetették már, írja a Reuters.

Rovatok