Index Vakbarát Hírportál

Visszatérhet Spanyolországba a volt katalán elnök

2017. december 5., kedd 11:34 | aznap frissítve

Visszavonta az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának négy tagja ellen a spanyol legfelsőbb bíróság kedden arra hivatkozva, hogy hajlandóságot mutatottak arra, hogy visszatérjenek Spanyolországba, hiszen jelöltek a december 21-ei katalán parlamenti választásokon.

Mint ismert, Puigdemont feloszlatott kabinetjének több tagjával együtt októberben váratlanul Brüsszelbe utazott, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában. A belga hatóságok a körözés kiadása után elkezdték a kiadatási eljárásukat, ami december 14-én ér véget - már ha a körözés visszavonásával ez nem veszti érvényét. 

A spanyol legfelsőbb bíróság eljáró bírója, Pablo Llarena azt is mondta, hogy az európai elfogatóparancsot még a spanyol központi büntetőbíróság adta ki november 2-án, az ügy azonban azóta onnan átkerült a legfelsőbb bíróságra, ő maga pedig egységes eljárást szeretne lefolytatni - ez tehát azt is jelentheti, hogy az elfogatóparancsot újra kiadják.

Hétfőn a katalán kormány Spanyolországban őrizetbe vett 8 tagja közül 6-ról úgy döntött a madridi legfelsőbb bíróság, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. A politikusoknak (Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borras, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa) 100 ezer eurót (31 millió forint) kell befizetniük a bíróságnak, hogy szabadon távozhassanak. Ezenkívül le kell adniuk útlevelüket, és nem hagyhatják el az országot.

Rovatok