Index Vakbarát Hírportál

A volt grúz elnök kijevi háztetőről fenyegette öngyilkossággal a lakására érkező rendőröket

2017. december 5., kedd 09:45 | aznap frissítve

Mihail Szaakasvili volt grúz elnök kedd reggel egy kijevi épület tetejéről öngyilkossággal fenyegette meg a lakása átkutatására érkező rendőröket. A politikust végül a kiérkezett biztonsági erőknek kellett lehozniuk. De a helyzet ezzel még nem oldódott meg,  Szaakasvili mintegy száz feldühödött híve útját állta az autónak, amelybe a volt grúz  elnököt ültették, és kiszabadították. Az MTI szerint a NewsOne hírtelevízió helyszíni élő közvetítésében arról számolt be, hogy Szaakasvili hívei gyűrűjében elindult az ukrán parlament épülete felé.

Szaakasvili Putyint kiált, az ukrán ügyészség Janukovicsot

A rendőrök a putyinista Russia Today értesülése szerint rátörték az ajtót az elnökként markáns Nyugat-barát politikát követő Szaakasvilire, mire ő kimászott a tetőre, és az alant gyorsan összegyűlt tömeg szeme láttára azzal kezdett el fenyegetőzni, hogy leugrik. A házkutatás pontos oka egyelőre nem ismert, de Szaakasvilinek megvan a maga verziója, melyet a lent állóknak el is kiabált:

El akartak rabolni, mert felléptem az ukrán nép védelmében. Csöndben el akartak tüntetni, de nem sikerült nekik!

Hivatalosan bűnszervezettel való együttműködéssel gyanúsítják a politikust, akinek tüntetéseit, amelyeket az elmúlt hetekben az ukrán fővárosban rendezett, a leváltott oroszbarát vezetés köréből finanszírozták. A georgiai politikus még a tetőn állva azt kiabálta, hogy a jelenlegi kijevi vezetés alkudott meg Moszkvával, és az egész mögött Vlagyimir Putyin orosz elnök áll.

Jurij Lucenko ukrán főügyész sajtótájékoztatót tartott, amelyen kifejtette: hivatalának olyan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek alapján Szerhij Kurcsenko, a Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzelte Szaakasvili tiltakozó megmozdulásait.

A főügyész szavai szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve. Bizonyítékként a főügyészség nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítólag Kurcsenko és Szaakasvili megbízottjai egyeztetnek az akciók részleteiről és azok finanszírozásáról. Kurcsenko a főügyész szavai szerint jelenleg Janukovicshoz hasonlóan Oroszországban rejtőzködik az ukrán igazságszolgáltatás elől.

Szaakasvili, akinek lenyűgöző pályaívével itt ismerkedhet meg, 2004-től 2013-ig volt Grúzia elnöke, de a vesztes elnökválasztást követően Ukrajnába költözött, ahol 2015-ben Petro Porosenko elnök nemcsak ukrán állampolgárságot adományozott neki, hanem kinevezte az Odesszai Régió kormányzójává is (ezzel egyébként azonnal el is vesztette grúz állampolgárságát). Szaakasvili 2016 novemberében lemondott a kormányzói posztról, és bejelentette egy korrupcióellenes párt, az Új Erők Mozgalmának megalapítását.

Csakhogy ezután a párttal szemben pártfinanszírozási visszaélés gyanúja merült fel, az Amerikában tartózkodó Szaakasvilit pedig Porosenko 2017 júliusában megfosztotta az állampolgárságától, így hontalanná vált. Grúzia ráadásul a kiadását kérte Kijevtől közpénzek elsikkasztása és hatalommal való visszaélés miatt, és nem esélytelen, hogy az ukrán igazságügyi minisztérium eleget tesz a kérésnek. De ezek a fejlemények sem szegték a politikus kedvét, aki augusztusban bejelentette, hogy visszatér, és „megbuktatja a régi, korrupt elitet”. Szeptemberben aztán ellenállásba nem ütközve át is gyalogolt a lengyel–ukrán határon

Rovatok