Index Vakbarát Hírportál

Trump: Szaúd-Arábia oldja fel Jemen blokádját

2017. december 6., szerda 23:37

Szerdán Donald Trump hivatala közölte, az USA felszólította a szövetséges Szaúd-Arábiát, hogy oldja fel a Jement elzáró blokádot, ami miatt a segélyszervezetek nem tudnak bejutni az országba – írja a Reuters. 

Jemenben több millió ember is meghalhatott azóta, hogy az Irán által támogatott siíta hutik ellen háborúzó Szaúd-Arábia leblokkolta az országba tartó segélyszállítmányokat. A humanitárius katasztrófát az éhínség és a kolerajárvány együttese okozta. A szaúdiak azóta nem engedik az irániaknak, hogy Jemenbe élelmet, üzemanyagot és más segélyszállítmányokat juttassanak, mióta az ország területéről kilőttek egy Rijád irányába tartó ballisztikus rakétát. 

A 27 millió lakosú Jemen szinte száz százalékban rá van utalva az importra élelmiszer, üzemanyag és gyógyszerek terén. A jemeni éhínséget az ENSZ élelmezési biztosa, Mark Lawcock az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínségének nevezte, az ENSZ azonban ezidáig hiába kérlelte Szaúd-Arábiát, változtasson a hozzáállásán.  Ebben a patthelyzetben érkezett Trump kérése szerdán: "Humanitárius okokból azonnal meg kell lépni a blokád feloldását" - közölte az USA elnöke. 

Az USA és Szaúd-Arábia kapcsolata Trump elnöksége alatt barátibbá vált az Obama-érához képest, de azért nem teljesen felhőtlen a viszony. Amerikai diplomaták és titkosszolgálati elemzők aggódva figyelik a szaúdi koronaherceg agresszív fellépését például Jemennel és Libanonnal szemben, amely az Iráni befolyás feltartóztatását kíséri szaúdi részről. A szaúdi-iráni konfliktus hátteréről, itt írtunk bővebben.

Rovatok