Index Vakbarát Hírportál

45 ezren tüntetnek a katalán függetlenségért Brüsszelben

2017. december 7., csütörtök 12:55 | aznap frissítve

Az első hírek szerint több mint tízezren, majd délutáni jelentések szerint 45 ezren vonultak utcára csütörtökön a belga fővárosban Katalónia elszakadását követelve, tudósít az MTI. Az Ébredj, Európa! Álljunk ki a demokráciáért! jelmondattal meghirdetett felvonulás résztvevői az októberben leváltott katalán kormány melletti támogatásukat fejezik ki.

Mint ismert, Carles Puigdemont menesztett elnök és volt kabinetjének négy tagja október vége óta Brüsszelben tartózkodik. A spanyol hatóságok nemzetközi körözést adtak ki ellenük, mire a belga bíróság elkezdte a kiadatási eljárásukat, ami december 14-én érhet véget. Az elfogatóparancsot kedden visszavonták arra hivatkozva, hogy hajlandóságot mutattak arra, hogy visszatérjenek Spanyolországba, hiszen mind az öten jelöltek a december 21-ei katalán parlamenti választásokon.

A brüsszeli demonstrációt szervező katalán függetlenségpárti csoportok előzőleg közölték, hogy nagyjából 16-17 ezer embert várnak az északkelet-spanyolországi tartományból, akiknek a többsége autóval érkezik, de ezrek jönnek busszal, repülőgéppel és vonattal is. Sajtójelentések szerint a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nevű civil szervezetek öt repülőgéppel és buszok tucatjaival szállították a tüntetőket Belgiumba, és még a brüsszeli repülőtérről is különbuszokat indítottak a tüntetés helyszínére.

Az éneklő, skandáló tömegben sokan olyan európai uniós zászlót lengetnek, amelyre az van írva, hogy "Szégyelljétek magatokat!". "Nem hagyhatjuk magára az elnökünket, aki itt van száműzetésben" - hangsúlyozta egy tüntető. "Azért vagyunk itt, hogy folytassuk a harcot a függetlenségünkért, s a politikai foglyok szabadon engedését követeljük".

A rendőrség arról számolt be, hogy szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el, végig kapcsolatban lesznek a szervezőkkel, s a helyszínen civil ruhás rendőrök is jelen vannak.

A brüsszeli tüntetésen, amelynek hivatalos részvételi adatait a belga rendőrség menet közben 45 ezerre emelte, felszólalt több leváltott katalán politikus, köztük utolsóként maga a leváltott katalán elnök, Carles Puigdemont:

Ma is egy újabb csodálatos oldalát írjátok Európa történetének

- szólt támogatóihoz Puigdemont.

“Az alapjogok nem ismernek határokat, mindenki számára érvényesek. Szabad polgárok Európáját akarjuk, amely nemcsak az államokra, hanem az állampolgáraira is hallgat” – folytatta a menesztett katalán politikus. Puigdemont ezzel arra utalt, hogy az EU-s intézmények nem voltak hajlandóak a katalán-függetlenségi kérdésben állást foglalni, azt teljes mértékben Spanyolország belügyének tekintik.

A tüntetés a katalán nemzeti ikon, Lluis Llach L'Estaca című dalának eléneklésével végződött:

A tüntetésre reagálva megszólalt az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans, aki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt hónapban nem csak a függetlenség pártján állók tüntettek Katalóniában. Szerinte minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy kifejezze politikai véleményét, akár az érvényben lévő törvényekkel és alkotmánnyal kapcsolatban is. Az viszont szerinte megengedhetetlen, hogy figyelmen kívül is hagyják ezeket a törvényeket.

Az El Periodico-című lap számára készült friss felmérés szerint, amelyet a tüntetés ideje alatt hoztak nyilvánosságra, az ERC és a Junst per Catalunya ill. a CUP képviselői – tehát a függetlenségpárti politikai erők  abszolút többséget szereznének a december 21-i katalán parlamenti választásokon.

A felvonulás délután 4 óra körül ért véget a belga fővárosban.

(Borítókép: Stephanie Lecocq / EPA / MTI)

Rovatok