Index Vakbarát Hírportál

Elfogták Kijevben a volt odesszai kormányzót

2017. december 8., péntek 23:58

Őrizetbe vették Kijevben az ukrán hatóságok Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, az Új Erők Mozgalma nevű párt vezetőjét, írja az MTI. A hírt megerősítette Jurij Lucenko főügyész is, aki szintén a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Szaakasvilit előzetes fogdába vitték. 

Az ukrán hatóságok kedden vették először őrizetbe Szaakasvilit kijevi lakásában. A politikust azonban nem tudták elszállítani, mert hívei blokád alá vonták azt a rendőrségi mikrobuszt, amibe beültették, majd felfeszítették a jármű ajtaját és kiszabadították. Ezután a volt odesszai kormányzó gyalogosan az ukrán parlamenthez vonult, ahol támogatói már hetek óta tüntetnek. Szaakasvili péntek délelőttig az ott létesült sátortáborban tartózkodott.  

A főügyészség már kedden körözést adott ki ellene, és az elfogatóparancsot továbbította a rendőrségnek. Letartóztatni azonban csak pénteken sikerült, miután a hatóságok felderítették hollétét a városban. A bíróságnak 72 órája van dönteni arról, hogy házi őrizetbe helyezi-e a politikust, vagy továbbra is előzetesben marad. A főügyészségnél azt mondták, valószínűleg utóbbi mellett döntenek, mert korábban egyszer már megszökött a házi őrizetből.

Petro Porosenko ukrán elnök július végén megfosztotta ukrán állampolgárságától Szaakasvilit, akit maga nevezett ki 2015 májusában Odessza megye kormányzójává. Később azonban megromlott közöttük a viszony, főként azért, mert a grúz politikus több ízben korrupcióval vádolta meg a kijevi központi vezetést.

Szaakasvili így hontalan lett, mivel kormányzói kinevezésekor lemondott korábbi grúz állampolgárságáról. Grúziában egyébként 2004 és 2013 között államfői tisztet töltött be, de hatalommal való visszaélésért már korábban eljárást indítottak és nemzetközi körözést adtak ki ellene. 

Ukrajnában azzal gyanúsítják, hogy erőszakos hatalomátvételre készült a korábban leváltott Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetével együttműködve.

Rovatok