Index Vakbarát Hírportál

Prága a kvótaper visszavonásáról szeretne tárgyalni

2017. december 8., péntek 11:57

A kijelölt cseh miniszterelnök, Andrej Babis a CTK hírügynökség jelentése szerint tárgyalni akar az Európai Bizottsággal arról a bírósági keresetről, amelyet a migránskvóták ügyében nyújtottak be Prága (és Budapest, valamint Varsó) ellen. Babis szerint a kvóták kiszabása értelmetlen és semmi másra nem alkalmas, csak a szélsőséges európai pártok népszerűségének növelésére.

„A döntés, különösképpen annak időzítése nagyon szerencsétlen” mondta Babis, akit szerdán jelöltek miniszterelnöknek és december 13-án ismerteti kisebbségi kormányának összetételét. Kijelentette: reméli, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozója alkalmával módja lesz Prága álláspontjának ismertetésére.

Babis szerdán új miniszterelnökként azt mondta: a Cseh Köztársaságnak jóval aktívabb szerepet kell vállalnia az EU-ban. Ennek jegyében javasolni fogja, hogy a migrációs probléma egyik megoldásaként az embercsempész-hálózatokat számolják fel. Babis a december 14-15.- i brüsszeli csúcstalálkozóra készülve azt mondta, „a hazai politikai helyzet tükrében a brüsszeli csúcs időpontja nem igazán szerencsés”.

„Nem ismerem a napirend részleteit, mert annak előkészítésében a most távozó kormány vezetői vettek részt. Amennyire tudom, a jelenlegi belügyminiszter személyesen soha sem találkozott az EU migrációs ügyekért felelős biztosával, hogy tárgyaljon vele a Cseh Köztársaság álláspontjáról és elkerülje a perindítást”.

Ales Chmelar, az európai ügyekért felelős cseh államtitkár szerint várható volt, hogy a Bizottság a per kezdeményezése mellett dönt. „Ez nyilván nem egy olyan lépés, amely örömmel tölti el a Cseh Köztársaságot, noha megértjük, hogy a szabályok betartásának ellenőrzése a Bizottság feladata” mondta az államtitkár.

Leszögezte: Prága ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok újraelosztására vonatkozó kvóták nem jelentenek hatékony megoldást, mivel ösztönzik az illegális bevándorlást. „A Bizottság döntése ellenére mi továbbra is a kérdés megállapodásos rendezését támogatjuk” mondta Ales Chmelar, „Továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy az EU a migráció okai, ne pedig következményei ellen lépjen fel.”

A cseh belügyminiszter-helyettes, Jiri Novacek szerint a Bizottság keresetének szövege egyelőre nem ismert, mert még nem iktatták. Ismeretei szerint a peranyag a napokban készült el. A Bizottság alelnöke, Frans Timmermans csütörtökön a kérdést meghatározóan fontosnak nevezte, mivel a szolidaritásról, illetve arról szól, hogy az EU tagállamainak a válságos időkben össze kell tartaniuk. Véleménye szerint a per mindig az utolsó lehetőség és a Bizottság egyáltalán nem örül annak, hogy ehhez a lépéshez kellett folyamodnia.

Rovatok