Index Vakbarát Hírportál

Az orosz hadsereg vezérezredese is részt vehetett a maláj gép lelövésében

2017. december 9., szombat 10:36 | aznap frissítve

A kelet-ukrajnai orosz-ukrán konfliktus egyik legvitatottabb eseménye volt az, amikor 2014. július 7-én Kelet-Ukrajna fölött lelőtték a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét. A fedélzeten mindenki meghalt, a tragédiának 298 halálos áldozata volt. Az oroszok és az ukránok is egymásra mutogattak, de a nyomozást megnehezítette, hogy a roncsok az oroszbarát ukrán szeparatisták által ellenőrzött területre zuhantak. A nyomozás azonban ennek ellenére folyt, a bizonyítékok szerint az orosz hadsereg vezérezredese lehet a maláj gép lelövésének egyik kulcsfigurája, írja a 444.hu.

Az ügyében eljáró nemzetközi nyomozócsoport 2016 szeptemberében nyilvánosságra hozott több telefonbeszélgetést, amikben szerintük a tragédiához köthető személyek beszélgetnek. A felvételeken szereplő két férfiről annyit lehetett tudni, hogy a kódnevük Delfin és Orion, kereszt- és apai nevük pedig Nyikolaj Fedorovics és Andrej Ivanovics. Előbbi parancsnoki pozícióban lehetett, és valószínű, hogy a férfit Moszkvából küldhették, hogy koordinálja a hadmozdulatokat.

A Bellingcat nevű oknyomozó-csoport és a The Insider nevű lap most azt állítják, hogy egy több hónapos, közös nyomozásuk eredményeképp sikerült azonosítaniuk Delfint, aki

Nyikolaj Fedorovics Tkacsev vezérezredes, aki jelenleg is fontos pozíciót tölt be Oroszország Központi Hadkerületében

- írja a 444.

Amikor a gyanú elég erős lett megkeresték Tkacsevhet azzal, hogy interjút készítenének vele. Felvették a hangját, majd azt egy amerikai és egy litván szakértőközponttal elemeztették. Az eredmények alapján pedig nagy a valószínűsége annak, hogy az eredeti hangfelvételeken Tkacsev vezérezredes hangja hallható.

Tkacsev a nyolcvanas években kezdte katonai pályafutását még a szovjet hadseregben. Mindkét csecsen háborúban szolgált, majd az uráli hadkerület fegyveres erőinek helyettes parancsnoka lett. A hivatalos források szerint 2010-ben Tkacsev elhagyta a hadsereget, de ennek ellenére 2011-ben például ő lett az orosz hadsereg legfőbb tanácsadója Szíriában, és sokáig együttműködött Bassár al-Aszad kormányával.

2014-től 2015 nyaráig azonban mintha eltűnt volna, bár erre is magyarázatot adhat, ha Ukrajnában volt, hiszen az orosz kormány 2014 óta próbálja titkolni, hogy orosz hivatásos katonák is harcolnak Kelet-Ukrajnában. Mivel azonban nem sikerült rendbe tennie a dolgokat, visszarendelték, 2015 végén már a jekatyerinburgi Szuvorov Katonai Akadémia vezetője lett.

Persze ezek még mindig csak erős gyanú alapján megalkotott feltételezések, nagyon sok részletet nem tudni még vagy nem hozott nyilvánosságra a nemzetközi nyomozócsoport. Az viszont eléggé nyilvánvalónak tűnik, hogy Delfin a tragédia idején a luhanszki régió katonai vezetője lehetett, és ha tényleg az oroszbarát szakadárok tévedése okozta a maláj gép tragédiáját, akkor valamilyen szinten biztos, hogy felelős érte. Ráadásul, ha a feltételezések igazak, akkor azzal bizonyítani lehet, hogy a térségben tényleg harcolnak orosz reguláris erők is az ukránokkal.

(A nyomozásról bővebben a Bellingcat oldalán lehet olvasni)

Rovatok