Index Vakbarát Hírportál

Robbanás volt New York belvárosában, egy embert őrizetbe vettek

2017. december 11., hétfő 14:03 | aznap frissítve

Robbanás volt New Yorkban, a Port Authority buszállomásnál helyi idő szerint hétfőn reggel, jelentette több hírforrás, köztük a BBC . A 42. utca és a 8. sugárút kereszteződéséhez riasztották a rendőröket, ez két háztömbnyire van a Times Square-től.

A CNN a New York-i tűzoltókra hivatkozva azt írja, hogy az elkövetővel együtt négyen sérültek meg, senki sincs életveszélyes állapotban. Az egyetlen súlyos sérült maga a 27 éves gyanúsított, akit őrizetbe vettek.

Az ABC News rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy egy csőbomba robbant. Úgy tűnik, hogy egy férfi egy házilag készített robbanószerkezetet erősített a testére. Arról egymásnak ellentmondó hírek jöttek, hogy a bomba szándékosan vagy véletlenül robbant-e fel.

Először nem terrortámadásként kezelték a helyzetet, de aztán Bill de Blasio polgármester azt mondta, hogy az elkövető terrortámadást próbált végrehajtani.

A hatóságok meg is nevezték az elkövetőt: a férfit Akayed Ullah-nak hívják, bangladesi származású és Brooklynban él. Ullah a rendőrségnek azt mondta, a csőbombát a munkahelyén rakta össze, bár azt még nem tudják a rendőrök. Ullah 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba családegyesítő vízummal, azóta állandó tartózkodási engedéllyel él és dolgozik New Yorkban.

A támadóról annyit lehet még tudni, hogy 2012 és 2015 között taxisofőrként dolgozott és testvéreivel él Brooklynban. A CNN beszélt a szomszédjukban lévő ház tulajdonosával, aki szerint a férfi egyáltalán nem volt barátságos és nem nagyon állt szóba senkivel. A ház bérlői azt mondták, az elmúlt két este veszekedést hallottak a lakásból, ahol a robbantó lakott. 

Ullah azt mondta a rendőrségnek, hogy hűséget esküdött az Iszlám Államnak, a támadást pedig azért követte el, mert az Donald Trump elnök pár napja elnöke bejelentette, hogy az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. 

Az A, a C és az E jelzésű metróvonalakat leállították, az állomásokat kiürítették. A CNN-nek egy szemtanú azt mondta, hogy épp leszállt egy buszról, amikor egymás után két robbanást is hallott néhány másodperc különbséggel, pedig fejhallgató volt rajta.

A Port Authority az Egyesült Államok legforgalmasabb buszállomása, évente több mint 65 millió utast szolgál ki. 

(Borítókép: Edward Tobin / Reuters)

Rovatok