Index Vakbarát Hírportál

Kivonulnak az oroszok Szíriából

2017. december 11., hétfő 11:18

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.

Putyin bejelentése nem váratlan, mivel már egy ideje hallani lehet, hogy az orosz fél úgy ítéli meg: segítettek a szír rezsimnek visszaszerezni az ellenőrzést Szíriában, ahol jelentősen visszaszorult az Iszlám Állam, így okafogyottá vált a jelenlétük, ami rengeteg pénzt is felemészt. 

Azt, hogy pontosan mennyi katonát érint ez a döntést, azért is nehezen megbecsülhető, mert a Szíriában harcoló orosz alakulatok típusát, a felvonultatott haditechnikát és a katonák számát a polgárháború kezdete óta szigorúan titkolta a Kreml.

Azt közvetett jelekből lehetett tudni, hogy már 2011-től kezdve segítették hírszerzőkkel és hadianyaggal az Aszad-rezsimet, 2015 nyarán pedig  jelentős katonai kontingenst dobtak át  a Földközi-tenger partján található a még szovjet időkből örökölt Tartúsz kikötőjébe. A kontingens gerincét a légierő vadászbombázói alkották, de harckocsizók és légvédelmi egységek is megjelentek a fronton – ez utóbbiakat  a törökökkel való összetűzést követően  a legkorszerűbb Sz–400-as rakétarendszerekkel erősítették meg.

Az orosz katonák létszámára 2016 őszéig csak tippelni lehetett, de akkor meglehetősen pontos adatok láttak napvilágot, méghozzá az orosz központi választási bizottság publikált kimutatásának köszönhetően, ami a külföldről leadott szavazatokat összesíti. Ebből kiderült, hogy míg a damaszkuszi nagykövetségen csak 193 szavazatot adtak le, addig a Latakia tartományban, a Földközi-tenger partján található hmeimimi gigabázisról 4378-at. És mivel a a választás napján a védelmi minisztérium büszkén jelentette be, hogy a katonák 100 százaléka leadta voksát, ezért szinte biztos, hogy nagyjából meg is van a szíriai orosz katonák és civil személyzet összesített létszáma.

Rovatok